Hlavní obsah

Grebeníčka komunisté odsunuli na nevolitelné místo

Právo, Jiří Ovčáček, Jan Trojan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až na devátém místě jihomoravské kandidátky skončil v pondělí Miroslav Grebeníček při hlasování krajské nominační konference KSČM pro případ předčasných sněmovních voleb. Pro bývalého šéfa komunistů tak zbyla těžko volitelná pozice.

Článek

„Konference to takto odhlasovala, volba byla naprosto demokratická,“ řekl Právu šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik, který se jednání zúčastnil. Nemyslí si, že Grebeníčkovo místo je zcela nevolitelné, ale dodal: „Myslím, že cílem delegátů bylo nabídnout na kandidátce nové tváře.“ Posun mohou ještě zařídit voliči svými preferenčními hlasy.

Grebeníček však Právu řekl, že se konference nezúčastnil a že kandidovat nechtěl. Předseda krajské organizace KSČM Miroslav Vlašín předpokládá, že deváté místo je již nevolitelné. Pro komunisty na jižní Moravě prognózuje Vlašín čtyři až pět mandátů.

„Nikdo se mě neptal“

„Již v roce 2010 jsem avizoval, že nehodlám v příštích parlamentních volbách kandidovat, je to nedorozumění. Vlastně se mne nikdo ani neptal, jestli kandidovat nyní vůbec chci,“ doplnil Grebeníček.

Podle Vlašína po oficiálním odmítnutí Grebeníčka z kandidátky vyškrtnou. Volbu odůvodnil tím, že Grebeníček byl navržen ve svém okrese, na Břeclavsku. Tam skončil na druhém místě, ani o tom však prý nevěděl. Vlašín řekl, že názory členů strany v místě bydliště ještě nemusejí vyjadřovat většinový názor členské základny.

Někteří účastníci konference v Brně uvedli, že KSČM se snaží poslance omlazovat, proto Grebeníček skončil nízko. Lídrem byl zvolen poslanec a starosta Ivančic na Brněnsku Vojtěch Adam (nestraník), druhá je Věra Křivánková, učitelka ze Slavkova u Brna, třetí skončil krajský zastupitel Ivo Pojezdný, na čtvrté pozici je poslankyně Zuzka Bebarová-Rujbrová.

Grebeníčkovy výroky

Grebeníček ve Sněmovně občas vyvolává rozruch výroky, po nichž pravicoví poslanci opouštějí sál. V únoru vyvolal pobouření, když odmítl, že se student Jan Palach upálil 16. ledna 1969 na protest proti komunistickému režimu jako takovému. Podle Grebeníčka choval Palach sympatie k reformním komunistům. [celá zpráva]

Proti takové interpretaci se tehdy ohradil i prezident Miloš Zeman. Poukázal, že v době, kdy se student upálil, už reformní komunisté končili. „A na jejich místa nastupovali podobní neostalinisté, jako je podle mého názoru právě pan Grebeníček,“ podotkl Zeman. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám