Hlavní obsah

Picek: Systém ochrany letounů CASA má dobré výsledky, stroje mohou do války

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Systém pasivní ochrany letadel CASA funguje a letouny mohou být nasazeny i ve válečných zónách. Ministr obrany Vlastimil Picek o tom v pondělí informoval na tiskové konferenci, kde uvedl, že ochranný systém letounů prošel vojskovými zkouškami s hodnocením „vyhovující”.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Letadlo CASA C-295M Armády České republiky.

Článek

„Jsem velmi rád, že mohu oznámit uzavření jedné dlouhé komplikované kapitoly našich vzdušných sil. Zkoušky systému DAS (pasivní ochrana) skončily s velmi dobrými výsledky,“ zhodnotil Picek. „V současné době má Česká republika k dispozici čtyři plně funkční transportní letouny,“ dodal.

Podle Picka se jedná o výsledek mnohaměsíční práce. Připomněl, že podle původní smlouvy měl být systém dokončen před dvěma lety, za což České republice náleží kompenzace ve výši zhruba 20 miliónů.

Ministr obrany také podotkl, že jsou letouny mimořádně spolehlivé a v současnosti mají za sebou tři a půl tisíce letových hodin.

Armáda nechtěla letadla nasadit do bojových operací, dokud nebude ochranný systém fungovat. Kvůli jeho nedostatkům platila zprostředkovatelská společnost Omnipol ministerstvu obrany miliónové pokuty.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám