Hlavní obsah

Rusnok se navezl do Drábka: Nový ministr práce přichází jako krizový manažer

Novinky, val, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Premiér Jiří Rusnok ve čtvrtek uvedl do úřadu zbylých devět ministrů. Při té příležitosti připomněl kritický stav ministerstva práce a sociálních věcí, které po Ludmile Müllerové převzal František Koníček. Ten podle Rusnoka nastupuje jako „krizový manažer“, neboť se dřívější ministr Jaromír Drábek podle Rusnoka pokoušel o „technologickou revoluci“.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Na ministerstvo práce a sociálních věcí Jiří Rusnok Františka Koníčka (vpravo). Při té příležitosti zkritizoval někdejšího ministra Jaromíra Drábka.

Článek

„Žijeme v zemi, která neroste, ale několik kvartálů klesá,“ upozornil Rusnok a dodal, že další výhrady k ministerstvu práce jsou spíše subjektivní povahy. Vedení za Jaromíra Drábka se podle něj „pokusilo o jakousi technologickou revoluci“, když udělalo změny například ve výplatě sociálních dávek.

Rusnok podle svých slov věří, že Drábkovy kroky byly vedeny dobrými úmysly, ale nebyly správně domyšlené. „Klíčová místa resortu jsou ve stavu, kdy při vypětí všech sil jsou schopna plnit své úkoly, ale je to krajně křehké a z hlediska ekonomického krajně neefektivní,“ řekl Koníček s tím, že končící ministryně Müllerová za tento stav nemůže. „Takže pan ministr (Koníček) má velmi jasné úkoly a velmi těžké úkoly. Přichází sem jako krizový manažer,“ dodal Rusnok.

Koníček jmenoval jako jednu z priorit v krátkodobém horizontu vyřešit otázku minimální mzdy. Sám by prosazoval její zvýšení. V poslední době se hovoří o růstu o 500 korun.

Dále by rád vyřešil problematiku sKaret. „Rád bych našel plynulé, bezkonfliktní a ekonomicky akceptovatelné řešení,“ podotkl. Podle něj se ale bude jednat o otázku týdnů a měsíců.

Poláci mohou mít s vývozem do ČR utrum

Nový ministr zemědělství  Miroslav Toman zmínil po uvedení do úřadu jako svá ústřední témata vyřešení následků povodní, společnou zemědělskou politiku, otázku kontroly potravin a problematiku Lesů ČR.

Toman se v minulosti  v souvislosti se skandály také vyjádřil k možnosti zákazu dovozu polských potravin. Nebude-li prý polská strana spolupracovat, je připraven iniciovat jednání s evropským komisařem a přistoupit k restrikcím, zopakoval ve středu.

Ministr rovněž uvedl, že na ministerstvu je řada nevyužitých lidí, přičemž každý třetí až čtvrtý zaměstnanec pracuje ve vedoucí funkci, což je třeba zredukovat.

Benešová se sejde se Zemanem

Při předání ministerstva spravedlnosti Marii Benešové Rusnok prohlásil, že situace v resortu je „velmi slušná, stabilizovaná, jak v oblasti vězeňství, tak v oblasti justice“. Za klíčové úkoly označil dotažení občanského zákoníku. „Na tom nám velmi záleží, protože je to věc, na kterou čeká velká skupina občanů této země,“ řekl Rusnok.

„Trochu jiná situace může být u zákona o státních zastupitelstvích, kde to není tak jednoznačné a ani naléhavost není tak jednoznačná,“ dodal premiér za souhlasu Benešové. Ta doplnila, že se ještě ve čtvrtek odpoledne sejde s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem, aby s ním tento zákon řešila.

Dopoledne Štys a Balvín

Už dříve dopoledne uvedl Rusnok do úřadu ministra školství Dalibora Štyse a ministra kultury Jiřího Balvína. Po setkání se Štysem Rusnok zdůraznil, že resort školství tvoří druhou největší kapitolu státního rozpočtu. „Priority jsou jasné: pokračovat a navázat na pana ministra Fialu,” uvedl Rusnok, podle kterého je nejdůležitější stabilizace resortu a jeho hladké financování.

Dalibor Štys, který vedl na ministerstvu školství odbor výzkumu a vývoje, uvedl, že se seznámil se všemi úkoly, které jej v resortu čekají, ale žádný z nich nepovažuje za vyloženě prioritní.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Zleva premiér Jiří Rusnok (vlevo), nový ministr školství Dalibor Štys a odstupující ministr Petr Fiala.

Bývalý ministr financí Petr Fiala podotknul, že předává „ministerstvo školství jako konsolidovaný stabilizovaný resort”.

Co se týče vysokoškolského zákona, podle Rusnoka jej bude nová vláda obhajovat, ale záležet bude především na Sněmovně a Senátu. Fiala doplnil, že po sobě zanechává na ministerstvu hotovou novelu tohoto zákona.

Balvín chce víc peněz pro resort

Po deváté hodině uvedl premiér do úřadu ministra kultury Jiřího Balvína. Ten zopakoval, že se bude pokoušet vyjednat pro resort více peněz. Sám vidí možné zdroje v příliš štědrých sociálních dávkách. Balvín také doufá, že bude vládě vyměřen delší čas a podaří se dotáhnout některé klíčové zákony, jako je například autorský zákon.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Nový ministr kultury Jiří Balvín (vpravo), premiér Jiří Rusnok (uprostřed) a bývalá ministryně kultury Alena Hanáková (vlevo).

Končící ministryně Alena Hanáková (TOP 09) doplnila, že je zapotřebí dokončit například nový památkový zákon. „Ministerstvo kultury je v dobré kondici, legislativní úkoly, které mělo za úkol zpracovat a dokončit, zpracovalo a dokončilo,“ uvedla.

Nadstandardy jsou marginálie

Nový ministr zdravotnictví Martin Holcát by v čele resortu rád zvýšil odvody za státní pojištěnce, odkoupil pohledávky od VZP a dokončil některé rozpracované normy a připravované vyhlášky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Odcházející ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) a jeho nástupce Martin Holcát (vpravo).

Premiér Rusnok zdůraznil, že nadstandardy nejsou prioritou a připomněl, že v rozpočtu ministerstva představují kapku. „Není to priorita pro nikoho, kdo má selský rozum,“ dodal. Rovněž Holcát to označil za „marginální problém“, který bude vyřešen v souladu s rozhodnutím Ústavního soudu, který je zrušil. [celá zpráva]

Tomáš Podivínský, který se z pozice náměstka přesunul do čela resortu životního prostředí, se označil za konzervativce, který chce zachovat kontinuitu práce svého předchůdce Tomáše Chalupy (ODS). Podivínský se představil coby zastánce bezuhlíkových technologií a příznivce energetické soběstačnosti a bezpečnosti. Zmínil i probíhající program Zelená úsporám či evropské dotace, které by měly mít jednodušší administrativu či nový zákon o NP Šumava.

Mezi posledními byl do úřadu uveden nový ministr dopravy Zdeněk Žák. Za své motto označil sousloví „více inteligence, méně betonu”. Všechny, kteří se pohybují v dopravě, chce nový ministr motivovat, aby se „chovali prospěšně”. Nechce proto bratrovražedný boj stavebních firem, ale rozumné úspory, na nichž vydělají všichni.

Jako vůbec poslední nastoupil do úřadu uveden nový ministr pro místní rozvoj František Lukl, který nahradí Kamila Jankovského (LIDEM). Ten vydržel v úřadu rekordně dlouhou dobu a litoval, že jej jeho nástupce nepřekoná. Lukl přiznal, že se bude potýkat zejména s časovým omezením mandátu.

Pět ministrů už Rusnok uvedl

Rusnokův kabinet má celkem 14 ministrů. Tedy o dva méně, než měla předchozí vláda premiéra Petra Nečase (ODS).

Pět ministrů uvedl Rusnok do vlády ve středu, tedy ve stejný den, kdy ji jmenoval prezident Zeman. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Rusnokova vláda by mohla získat podporu KSČM

Pokud by soc. dem. se svými 54 poslanci a někteří nezařazení hlasovali ve Sněmovně pro důvěru Rusnokově vládě, uspíšilo by se tím rozpuštění Sněmovny a vypsání...

Výběr článků

Načítám