Hlavní obsah

Revanš pro sponzory nebude, prohlásil Fischer po nástupu na finance

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Premiér Jiří Rusnok začal po jmenování vlády a jejím prvním zasedání uvádět jednotlivé ministry do úřadů. Jako první si ho převzal vicepremiér Jan Fischer, který povede ministerstvo financí. Před novináři odmítl, že by chtěl nějak zvýhodnit své sponzory, kteří mu pomohli uhradit dluhy z prezidentské kampaně.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Nově jmenovaný ministr financí Jan Fischer, premiér Jiří Rusnok a Miroslav Kalousek.

Článek

Fischerovi předal úřad Miroslav Kalousek (TOP09), který uvedl, že ministerstvo předává ve stabilizované podobě.

Fischer odmítl, že by sponzoři jeho prezidentské kampaně mohli od jeho působení v čele resortu očekávat jakékoliv výhody. „Nepřipadá v úvahu žádný revanš. Neexistuje,” odmítl spekulace Fischer, který teprve v úterý vyrovnal dluhy za kampaň díky několika vysokým darům.

Fischer dluhy uhradil v úterý, na účtu mu v posledních dnech přibylo přes 5,3 miliónu korun. [celá zpráva]

Nechystá žádné dodatečné investice, ale chtěl by k podpoře ekonomiky využít peníze z realokací evropských fondů či ty, které leží na účtech některých státních podniků.

Kalousek nového ministra varoval, že bude čelit tlaku na navyšování nákladů na likvidaci ekologických škod a zmínil rovněž tlaky společnosti Lukoil, která se podle něj snaží přiživovat na některých státních firmách.

České zastoupení jedné z dceřiných společností Lukoilu řídí Martin Nejedlý, který má blízko k prezidentu Miloši Zemanovi.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Nový ministr vnitra Martin Pecina, pozadí stojí premiér Jiří Rusnok.

Fischer čelí kvůli údajné korupci trestnímu oznámení. Spolek Šalamoun a novinář Jiří X. Doležal ho na něj podali v souvislosti s dary, které ministr dostal v posledních dnech na uhrazení dluhů z kampaně. Mohlo se prý jednat o korupci. [celá zpráva]

Pecina resort zná

Po Fischerovi převzal resort druhý vicepremiér a ministr vnitra Martin Pecina. Ten se omezil na konstatování, že resort zná a chce navázat na práci svých předchůdců i svou vlastní, když tam působil v úřednickém kabinetu premiéra Jana Fischera. Žádné další personální změny krom již avizovaných nechystá. [celá zpráva]

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Premiér Jiří Rusnok (vpravo) uvedl do funkce nového ministra průmyslu a obchodu Jiřího Ciencialu (uprostřed).

Do funkce byl uveden i nový ministr průmyslu a obchodu Jiří Cienciala, který poděkoval svému předchůdci Martinu Kubovi (ODS). Nový ministr označil za priority svého resortu energetiku a konkurenceschopnost. Chce rovněž chránit trh.

Velvyslance vyřeším kultivovaně, tvrdí Kohout

Ministr zahraničí Jan Kohout, který byl rovněž uveden do úřadu, uvedl, že ČR nyní může v zahraniční politice promlouvat jedním hlasem a netříštit jej mezi prezidenta, premiéra a ministra zahraničí. Kontinuita zahraniční politiky nicméně musí být zachována.

Otázka jmenování velvyslanců, v níž Karel Schwarzenberg (TOP 09) vedl spor s prezidentem, bude podle něj kultivovaně vyřešena.

Staronovým ministrem obrany se stal Vlastimil Picek, který uvedl, že chce prosadit již připravované zákony. Chce rovněž dokončit reorganizaci armády a vyřešit budoucnost nadzvukového letectva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám