Hlavní obsah

Nečas volal po politické poctivosti, dnes končí s policií v zádech

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když na loňském kongresu ODS přednášel Petr Nečas zprávu o stavu strany, opakovaně zmínil i vnitřní rozbroje, které tehdy partají zmítaly. Skupina rebelujících poslanců, která odmítala podpořit konsolidační balíček obsahující zvýšení DPH, tehdy tlačila do kouta nejen jeho, ale celou vládu, která s daňovými změnami spojila svou existenci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda ODS při projevu na Kongresu

Článek

„Naše značka, dámy a pánové, je zkrátka poškozena, stala se pro podstatné skupiny voličů v této zemi nositelem symbolu, jako je korupce, jako jsou tzv. kmotři, jako je klientelismus, jako je vláda peněz, jako jsou ekonomické zájmy v politice a jako je nezájem o osudy občanů,“ uvedl na kongresu Nečas v projevu nazvaném Cesta k důvěře.

„Jsme bohužel příliš často spojováni s lidmi, kterým více než o obsah politiky jde o vlastní prospěch,“ dodal Nečas, který na kongresu obhájil mandát a několik dnů nato chtěl ve Sněmovně prosadit balíček obsahující mimo jiné i zvýšení daní. [celá zpráva]

Politicky poctivé způsoby

„Já myslím, že od počátku o žádné daně nejde. Já jsem hluboce přesvědčen, že jde o něco jiného, že jde o pokus využít této otázky k mocenskému střetu v ODS,“  připomněl Nečas s poukazem na jednoho z rebelů Petra Tluchoře.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Tluchoř přichází na kongres ODS

Nyní je Tluchoř spolu s Ivanem Fuksou a Markem Šnajdrem obviněn z korupce a policie požádala Sněmovnu, aby byl Nečas vydán ke stíhání. Kompromisem, po němž loni na podzim Nečas volal, se tři dny poté ukázal být odchod trojice zmíněných poslanců ze Sněmovny a umístění dvou z nich do firem se státní účastí.

„Těchto pět kolegů zůstává v ODS, dva z nich zůstávají v našem poslaneckém klubu. Nemáme žádný důvod jakýmkoli způsobem se k nim chovat pejorativně nebo je stranicky ostrakizovat. Prostě si podrželi svůj názor a řeší je těmito dvěma politicky poctivými způsoby,“ řekl Nečas na adresu rebelů poté, co zmíněná trojice oznámila své rozhodnutí odejít a poslanci Jan Florián a Tomáš Úlehla slíbili balíček podpořit.

Nedlouho poté se začalo spekulovat o tom, kam odstoupivší poslanci zamíří. Fuksa nastoupil počátkem roku do Českého aeroholdingu na pozici vrchního ředitele pro strategii a rozvoj, aby byl následně zvolen za místopředsedu představenstva. Šnajdr se ještě v prosinci uchytil coby člen dozorčí rady Čepra.

Vydírání, přiznal Schwarzenberg

Předseda koaliční TOP 09 Karel Schwarzenberg již v prosinci o vyjednávání s rebely řekl, že šlo o „prachsprosté vydírání“.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

Místopředsedkyně ODS a šéfka Sněmovny Miroslava Němcová v únoru rozezlila některé stranické kolegy, když se za rozdělování postů ve státních firmách veřejně omluvila a označilo to za něco, co je pro ni za hranou. [celá zpráva]

Tou dobou již získal post v dozorčí radě Českého aeroholdingu i odstoupivší ministr obrany Alexandr Vondra (ODS). [celá zpráva]

Pravdoláskařské odsuzování vlastních lidí

Někteří členové ODS nařkli Němcovou z neloajality. „Ona se chce svézt na laciné, populistické, pravdoláskařské vlně odsuzování vlastních lidí,“ uvedl poslanec Boris Šťastný. Šéf poslaneckého klubu Marek Benda označil vyjádření za nešťastné.

„Možná že to paní předsedkyně takto cítí, ale já si myslím, že lidé, kteří nějakým způsobem dlouho fungovali v politice, nejsou prašiví a nevhodní pro veřejné angažmá,“ řekl tehdy Právu Benda. [celá zpráva]

To, co mnoha politikům přijde s ohledem na letitou praxi jako normální, nenašlo v tomto případě pochopení u policie a státního zastupitelství. Zatímco aktéři hovoří o kriminalizaci politiky a poukazují na bezpočet případů z minulosti, státní zastupitelství pojmenovalo umístěnky pro exposlance coby úplatek.

Co jsou politicky poctivé způsoby, určí až soud.

Reklama

Výběr článků

Načítám