Hlavní obsah

Nadstandardy ve zdravotnictví jsou minulostí, Ústavní soud je zrušil

Novinky, jas
Aktualizováno

Ústavní soud (ÚS) v úterý zrušil nadstandardy ve zdravotnictví i zvýšení poplatků za pobyt v nemocnici z 60 na 100 korun. Zrušeny mají být rovněž pokuty za nevybírání poplatků. Oznámil to předseda ÚS Pavel Rychetský.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský při čtení nálezu soudu

Článek

Nadstandardy byly zrušeny s okamžitou platností, zbylé dvě části s odloženou platností. ÚS dal zákonodárcům čas do konce letošního roku, aby zvýšení poplatků za pobyt v nemocnici a pokuty za nevybírání regulačních poplatků zrušili sami.

Zdravotnickými reformami se soud zaobíral z popudu zákonodárců ČSSD.

Vyhláška vymezující nadstandard je neústavní

Soudcům vadilo, že nadstandardy jsou definovány pouze formou vyhlášky, která je podzákonnou normou. Takovéto opatření je podle ÚS protiústavní.

Navýšení poplatků podle soudu nezohledňuje „kdy je pobyt na lůžku pouze běžnou součástí léčby, tedy vlastně součástí vlastního medicínského výkonu (například pobyt na jednotce intenzivní péče) a kdy jde skutečně o doprovodnou 'hotelovou službu'“.

Za neústavní označil Ústavní soud také pravomoc zdravotních pojišťoven ukládat poskytovatelům zdravotních služeb pokuty za nerespektování rozdělení péče na standardní a hrazenou a za nevybírání regulačních poplatků týkajících se poplatku za lůžkovou péči.

„Ke všem výrokům nálezu uplatnili odlišné stanovisko soudci Stanislav Balík, Vladimír Kůrka a Michaela Židlická. Dagmar Lastovecká uplatnila odlišné stanovisko do výroků týkajících se rozdělení zdravotních služeb na standardy a nadstandardy a sankční pravomoci pojišťoven a odlišné stanovisko do odůvodnění výroku týkajícího se poplatku za hospitalizaci. K odůvodnění nálezu uplatnila odlišné stanovisko Ivana Janů,” uvedl soud.

Nadstandard má být v zákoně, míní náměstek

„ÚS řekl: dejte více do zákony a méně do vyhlášky,” okomentoval rozhodnutí náměstek ministerstva zdravotnictví Martin Plíšek (TOP 09). Podle něj by mohl být nadstandard definován přílohou zákona. Poplatky za hospitalizaci by podle Plíška mohly být omezeny časově nebo by mohly být nižší než nyní odmítnutých 100 korun za den.

Stínový ministr zdravotnictví ČSSD Svatopluk Němeček označil verdikt za „dobrou zprávu pro pacienty”.

Reklama

Výběr článků

Načítám