Hlavní obsah

Ministr školství Fiala odmítl pokračovat pod Rusnokem

Právo, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministr školství Petr Fiala odmítl nabídku premiéra Jiřího Rusnoka, aby zastával svůj post i v jeho vládě. Podle jeho slov se mu příčí účast na úřednické vládě, která podle něj má být jen krajním řešením.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr školství Petr Fiala

Článek

„Vážím si nabídky působit ve vládě premiéra Jiřího Rusnoka. Vždy jsem nicméně zastával názor, že úřednická vláda má být jen krajním, a co nejkratším řešením. Je potřeba vždy upřednostňovat vládu politickou,“ uvedl v tiskovém prohlášení Fiala po schůzce s Rusnokem.

„Nemohu proto přijmout účast v této vládě, nijak to nesouvisí s osobou premiéra Rusnoka, ale pouze s principy, které vyznávám,“ uvedl dále ministr a mimoto také profesor politologie.

Prohlásil dále, že si váží podpory veřejnosti, které se mu prý v poslední době dostalo, i výzev, aby působil i v nové vládě. Výkon ministra však není podle něj omezen jen na řízení resortu, ale podílí se i na fungování celé vlády.

Kandidáti Rusnokovy vlády

Účast ve vládě potvrdili:

Ministerstvo vnitra: Martin Pecina

Ministerstvo spravedlnosti: Marie Benešová

Ministerstvo zemědělství: Miroslav Toman

Ministerstvo kultury: Jiří Balvín

Ministerstvo práce a sociálních věcí: František Koníček

Ministerstvo zahraničí: Jan Kohout

Nabídku dostali a zvažují:

Ministerstvo zdravotnictví: Martin Holcát

Ministerstvo obrany: Vlastimil Picek

Ministerstvo pro místní rozvoj: František Lukl

Nabídku stát se ministrem školství odmítl nynější šéf tohoto resortu Petr Fiala, ministerstvo financí odmítl dosavadní náměstek ministra Jan Gregor, ministerstvo práce nechce vést jeho bývalý šéf Petr Šimerk. Resort životního prostředí odmítl Radek Špicar

„Proto nemohu ve své funkci dále pokračovat v nové úřednické vládě, když existuje šance na vytvoření politické vlády s parlamentní většinou,“ uzavřel Fiala.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám