Hlavní obsah

Dva čeští premiéři: jeden pojede do Bruselu, druhý zůstane doma sestavovat vládu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvojice českých premiérů bude mít koncem týdne zcela rozdílný program. Zatímco Petr Nečas (ODS) coby předseda vlády v demisi zamíří ve čtvrtek na dvoudenní zasedání do Bruselu, jeho nástupce Jiří Rusnok se bude věnovat sestavování kabinetu.

Foto: Novinky.cz s použitím Právo

Článek

Nečas sice Rusnokovi nabídl, aby jej na jednání doprovodil, ten dal ale přednost konzultacím o budoucí vládě.

„Já jsem se včera (v úterý – pozn. red.) telefonicky spojil s nově jmenovaným premiérem Rusnokem, nabídl jsem mu možnost účasti na zasedání této Evropské rady,“ řekl Nečas. „On mi sdělil, že se chce primárně věnovat sestavení nové vlády,“ dodal.

V dalších dnech již končící premiér svůj oficiální program zrušil. Zatím není ani jisté, zda se ještě příští týden sejde nynější kabinet nebo se do té doby podaří Rusnokovi sestavit vlastní tým.

Na summitu, který se v Bruselu bude konat ve čtvrtek a v pátek, hodlá Nečas upozornit na povodně ve středu Evropy a hodlá navrhnout větší používání evropských fondů na odstraňování škod.

Podle Nečase z aktuální situace vyplývá, že diskuse o prohloubení hospodářské a měnové unie nepostupují nějakým závratným tempem a že jednání se na summitu zaměří hlavně na zhodnocení současného stavu. Podle Nečase to Českou republiku nepřekvapuje. Už dříve zdůrazňovala, že to bude vyžadovat delší čas, dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám