Hlavní obsah

Nagyovou jsem na kmotry sám nasadil, tvrdí Nečas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatčená bývalá šéfka kanceláře premiéra Jana Nagyová se prý scházela s lobbisty Ivem Rittigem a Romanem Janouškem na příkaz premiéra Petra Nečase (ODS). Serveru Lidovky.cz to v pondělí sdělil sám Nečas. Předseda vlády v demisi uvedl, že tak chtěl získat zákulisní informace.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Bývalá ředitelka premiérova kabinetu Jana Nagyová na archivním snímku

Článek

Nagyová byla zadržena zhruba před dvěma týdny s dalšími vysoce postavenými úředníky a bývalými politiky. Policie při této akci prohledala i domovy a kanceláře Rittiga a Janouška, ale nezatkla je. Premiér Nečas následně podal demisi.

Při výslechu Nagyové se detektivové zajímali mimo jiné i o její vazby na Rittiga, píší Lidovky.cz. Nečas serveru potvrdil, že se nyní už bývalá šéfka jeho kanceláře scházela s Rittigem a rovněž s Janouškem. Podle něj ale proto, že jí to nařídil. "Měla za úkol získat jeho (Rittigovu) důvěru a vytáhnout z něj maximum informací," uvedl Nečas a stejně komentoval i schůzky Nagyové s Janouškem. "Byly to informace z pražského podnikatelského suterénu. I zákulisní informace jsou v politice důležité," doplnil premiér.

Neznám loajálnějšího člověka, říká Nečas o Nagyové

Popřel ovšem, že by někdy jednal se zmíněnými kontroverzními podnikateli sám. "Proč bych s nimi měl přímo jednat? Mně šlo o získání užitečných informací. A ty Nagyová získala. V životě jsem nepotkal loajálnějšího člověka," sdělil serveru. Také odmítl, že mu mohli Rittig s Janouškem jakkoli podsunout své zájmy, píšou Lidovky.cz.

Zásah policie v polovině června vyústil v obvinění osmi lidí ve dvou kauzách, které spojuje Nagyová. Jeden případ se týká údajného zneužívání vojenské rozvědky a druhý údajné korupce bývalých poslanců ODS Petra Tluchoře, Ivana Fuksy a Marka Šnajdra, kteří se vzdali poslaneckého mandátu. Fuksa a Šnajdr poté získali funkce v dozorčích radách státem vlastněných firem.

K Nagyové se ale podle médií policisté dostali při prošetřování podezření na údajnou organizovanou zločinnou skupinu složenou právě z lobbistů Janouška, Rittiga či také Tomáše Hrdličky.

Reklama

Výběr článků

Načítám