Hlavní obsah

Širší vedení ODS Nečase podrželo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Výkonná rada ODS, nejvyšší stranický orgán, v pátek vyjádřil předsedovi Petru Nečasovi podporu. Nikoliv ale jednomyslně: na jednání, které trvalo téměř čtyři hodiny, ale podle některých účastníků bylo „docela klidné“, zazněly i kritické hlasy.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Zleva předseda poslanců ODS Marek Benda, premiér a šéf strany Petr Nečas, a místopředsedové Miroslava Němcová, Martin Kuba a Tomáš Chalupa.

Článek

Výkonná rada se shodla také na tom, že respektuje právo orgánů činných v trestním řízení na nezávislé vyšetřování, které musí být podle ODS rychlé, nestranné a s konkrétními výsledky. Širší vedení strany nepovažuje politické dohody, na základě kterých bývalí poslanci ODS získali místa v některých státních firmách, za trestnou činnost.

Dva ku jedné ve prospěch Nečase

Nejsilnější kritka zazněla zřejmě ze strany místopředsedy středočeské ODS Raduana Nwelatiho, který Nečase vyzval, aby odstoupil ze všech funkcí.

"On sám podle mě nepochybil, ale on si vybírá svoje spolupracovníky, a pokud pochybí takto závažně někdo tak blízký jako šéfka jeho kabinetu, tak si myslím, že on osobně z toho musí vyvodit odpovědnost," uvedl Nwelati ještě před začátkem jednání.

"Poměr hlasů ve prospěch usnesení o vyjádření podpory byl dva ku jedné," řekl po jednání Nečas, podle kterého je logické, že zazněla i kritika.

Opatrně mluvil i ministr dopravy Zbyněk Stanjura, podle kterého by neměli obvinění lidé nadále zastávat funkce ve státní správě. Podobný požadavek měla TOP 09, která Nečase vyzvala, aby se obviněných lidí zbavil. Tedy i vrchní šéfky kabinetu Jany Nagyové, která byla označována za Nečasovu pravou ruku.

Nagyová zřejmě skončila

Premiér na tiskové konferenci po zasedání výkonné rady naznačil, že to udělá. „Výzvy nepotřebuju. Kdo viděl můj dnešní projev ve Sněmovně, ví, že jsem to jednoznačně oznámil,“ prohlásil Nečas. Zdůraznil ale, že například šéfa Úřadu vlády může odvolat jen vláda, nikoliv premiér.

Nečas se nechtěl vyjádřit ani k informacím, podle kterých nechala Jana Nagyová sledovat jeho ženu i řidiče, aby dosáhla jejich rozvodu. „Považuji je za natolik bizarní, že na ně nebudu nijak reagovat,“ řekl Nečas.

Opoziční strany jednoznačně žádají odchod premiéra a tím i pád celé vlády. Vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM) uvedla, že její důvěra v Nečase klesá pod bod mrazu.

JEDNA RAZIE, TŘI KAUZY

Razii Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu předcházelo několikaměsíční vyšetřování, které svedlo dohromady tři různé kauzy, jejichž společným jmenovatelem je jedna z aktérek - vrchní ředitelka kanceláře premiéra Jana Nagyová.

KAUZA 1 - Grygárek, Janoušek, Rittig

Na začátku nynějšího zemětřesení stálo podezření, že tehdejší náměstek vrchního žalobce v Praze Libor Grygárek je napojen na pražské lobbisty Ivo Rittiga a Romana Janouška, vlivného člena místní ODS a rovněž lobbistu Tomáše Hrdličku i na někdejšího šéfa odboru městského investora v Praze z dob primátorství Pavla Béma (ODS) Jiřího Tomana.

Právě v kancelářích Janouška či Rittiga a zřejmě také bývalého žalobce a nyní advokáta Grygárka detektivové provedli v těchto dnech domovní prohlídky. Nikoho z nich dosud neobvinili. V případě obou lobbistů může být překážkou zřejmě fakt, že jsou nyní v zahraničí.

KAUZA 2 - Tluchoř, Fuksa, Šnajdr

Odposlechy či sledování lobbistů Rittiga a Janouška vedly k rozkrytí dalších jmen podezřelých včetně Nagyové, která s nimi měla být v kontaktu.

Detektivové došli k závěru, že prostřednictvím Nagyové Nečas nabídl lukrativní posty v polostátních firmách třem poslancům ODS výměnou za to, že složí mandáty a neshodí vládu při schvalování daňového balíčku. Poslanci Petr Tluchoř, Marek Šnajdr a Ivan Fuksa ze Sněmovny odešli, dva z nich pak získali vysoké posty, policie je obvinila kvůli korupci.

KAUZA 3 - Páleník, Kovanda

Z dalších odposlechů pak podle policie vyplynulo, že si Nagyová objednala u šéfa Vojenského zpravodajství Ondreje Páleníka i jeho nástupce Milana Kovandy sledování manželky premiéra Petra Nečase Radky. Její motivací mělo být dosažení rozvodu jeho manželství.

Už v úterý by se mohla uskutečnit schůze Sněmovny k vyslovení nedůvěry vládě, hlasování vyvolala ČSSD. TOP 09 čeká na další vývoj, otázkou je, jak se poslanci vládní strany zachovají v případě, že Nagyovou o víkendu soud vezme do vazby.

Reklama

Výběr článků

Načítám