Hlavní obsah

Romské rodiny to vzdaly, opustí ostravské Přednádraží

Právo, Denisa Telaříková
Ostrava

Tahanice o ostravské ghetto Přednádraží jdou do finále. Po zhruba desetiměsíčním boji o to, aby tam romské rodiny mohly zůstat bydlet, se tento týden zhruba dvacítka lidí obývající poslední dům v ghettu rozhodla, že místo definitivně opustí. Neziskové organizace však celou záležitost nechtějí nechat jen tak, a proto na postupy úřadů zvažují podat žalobu.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Obyvatelé ostravského Přednádraží

Článek

„Situace je neúnosná. Lidé jsou už zoufalí a nevidí žádnou šanci na záchranu svého bydlení v Přednádraží. Úřady navýšily své požadavky na to, aby zde lidé mohli bydlet. V současnosti společně velmi intenzivně pro čtyři rodiny z Přednádraží hledáme byty. V žádném případě nechtějí na ubytovny. Až byty najdeme, všichni se odstěhují,“ sdělil v úterý dopoledne Právu romský aktivista Kumar Vishwanathan, který tamním obyvatelům prostřednictvím sdružení Vzájemné soužití pomáhá.

Postupy úřadů byly neférové

Upozornil ještě na to, že neziskové organizace, které se snaží rodinám z Přednádraží pomoci, zvažují podání žaloby na všechny postupy zainteresovaných úřadů. „Jejich postupy v této věci byly podle nás neférové, jejich kroky podpásové. Kladli lidem i majiteli jen samé překážky. Ať už se jedná o stavební úřad obvodu Moravská Ostrava a Přívoz, či vodohospodářský úřad,“ zdůraznil Vishwanathan.

Dodal, že všechny čtyři rodiny, kterým nyní sdružení hledá byty, jsou solidní a nezadlužené. „Snad se nám pro ně podaří najít něco vhodného co nejdříve. Pak budeme hledat bydlení i pro několik samotných mužů žijících v domě číslo osm v Přednádraží, který si lidé sami opravili.“

Majitel se bojí dalšího rabování

Problémy v lokalitě Přednádraží trvají kvůli nefunkční kanalizaci, ke které se nikdo nehlásí, od loňského léta. O tom, kdo je jejím vlastníkem, má rozhodnout letos na podzim soud. Obvod Moravská Ostrava a Přívoz nařídil vyklizení Přednádraží kvůli šesti domům, kterým podle stavebního úřadu hrozí zřícení. Proto také nařídil majiteli objektů Oldřichu Roztočilovi, ať je zdemoluje.

Majitel obyvatele před nedávnem vyzval, aby i poslední dům v lokalitě opustili, avšak neuspěl. „Na jednu stranu jsem rád, že se lidé rozhodli, že i tento dům opustí. A to kvůli tomu, že kdyby se tam někomu něco stalo, tak by to šlo na můj vrub. Na druhou stranu se hrozím toho, že z opraveného domu nezůstane kámen na kameni kvůli rabování. Zkusím se spojit se Vzájemným soužitím, aby bylo vystěhování nějak řízené. Není v mých silách, abych zajistil hlídání,“ reagoval na novou situaci podnikatel.

Připomněl navíc to, že kolem 20. května vyzval ostravského primátora, aby od něj lokalitu město odkoupilo a postaralo se tak o bydlení pro sociálně slabé. „Dosud se mi však ani pan primátor, ani nikdo z města neozval,“ podotkl ještě Roztočil, kterému navíc hrozí za dluhy na vodě v Přednádraží exekuce u společnosti OVAK. Ty podle Roztočila vznikly tak, že mu neplatili nájemníci. Je tak možné, že domy skončí ještě letos v dražbě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám