Hlavní obsah

Před záplavami byly evakuovány tisíce lidí, stoupá Vltava i Labe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Stav ohrožení trvá na 50 místech českých řek, na několika místech byl zaznamenán extrémní stupeň ohrožení. Záplavy zřejmě připravily o život sedm lidí, hasiči tisíce dalších evakuovali. Vodohospodáři musí upouštět Vltavskou kaskádu, průtok Vltavy v Praze tak zřejmě v úterý dopoledne dosáhne 3300 metrů krychlových za sekundu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Žena sleduje z Jiráskova mostu rozbouřenou Vltavu.

Článek

Obyvatelé některých částí hlavního města se připravují na případnou evakuaci. Očekává se další výrazný vzestup hladiny na soutoku Labe s Vltavou, v Ústí nad Labem by mělo Labe kulminovat ve středu. V několika krajích už hladiny klesají.

Foto: Jan Pečený, Novinky

Pražský okruh nad vodou

Záplavy připravily o život zřejmě sedm lidí. V pondělí odpoledne spadl v průhonickém parku pravděpodobně podmáčený strom na ženu venčící psa, v Cerhenicích na Kolínsku zemřel po zásahu proudem energetik v zaplavené trafostanici. Už předtím policie potvrdila jako oběť záplav staršího muže v Měčíně na Klatovsku, dva lidi, kteří zemřeli v neděli ve zřícené chatě v Třebenicích u Prahy a seniora nalezeného v neděli v potoce v Mokřanech na Benešovsku. Téhož dne záchranáři vylovili tělo muže z Úpy v Trutnově, zda je i on obětí záplav, ukáže pitva. Policie pátrá po čtyřech vodácích.

Evakuuje i Praha 6

Extrémní stupeň ohrožení byl vyhlášen například na řece Cidlině v Novém Bydžově na Hradecku a na Mrlině ve Vestci na Nymbursku. V Ústeckém kraji evakuovali hasiči asi 4500 lidí, ve středních Čechách 1156. Více než 250 lidí hasiči před velkou vodou zachránili.

Evakuace obcí u NeratovicVideo: Jiří Forman, Novinky

Velká voda komplikuje život v Praze. Průtok Vltavy v Praze před 21:00 dosáhl více než 3020 kubíků za sekundu, byl asi dvacetkrát větší než běžný stav. V dalších hodinách se ještě zvýší kvůli zvýšenému odtoku z Vltavské kaskády, protože největší přehrada Orlík v podvečer již nemohla zadržovat další vodu. Praha 6 rozhodla kvůli očekávanému vzestupu Vltavy o uzavření Papírenské ulice a ulice V Podbabě. Další městské části evakuaci lidí zvažují, na evakuaci hostů se připravují pražské hotely u Vltavy.

Foto: Jan Pečený, Novinky

Vltavská kaskáda

Přetrvávají problémy v dopravě, vedení pražského dopravního podniku oznámilo, že částečná uzavírka metra může trvat několik dnů a výluku rozšířilo o další čtyři stanice linky B a o stanici Muzeum na trase A.

Karlův most chrání bagr

Z Karlova mostu bagr odstraňuje naplavené části stromů, zahradních domků a dalších předmětů, které by jej mohly poškodit. Spodní část pražské zoo byla zatopena a hrozí, že škody budou podobné jako při ničivých povodních v roce 2002. Rozvodněná Berounka zaplavila několik firem.

Velká voda zasáhla i Kralupy nad VltavouVideo: Bohumila Kunertová, Novinky

Hladina Labe v Ústí nad Labem bude zřejmě kulminovat ve středu dopoledne, má stoupnout až na 11,3 metru, možný průtok bude 4150 metrů krychlových za vteřinu. To je hodnota stoleté vody. Město chystá evakuaci některých částí.

Foto: Jiří Forman, Novinky

Provizorně postavená hráz v Zálezlicích se podle starosty začíná protrhávat.

Opakování ničivých povodní z roku 2002 hrozí obcím Zálezlice a Kly na Mělnicku. Hasiči obyvatele ze zatopených oblastí evakuovali. Lidé z Křince na Nymbursku se obávají přelití nedalekého Bučického rybníku, Kralupy nad Vltavou už evakuovaly dvě sídliště, nemocnici, domov pro seniory a několik ulic. Vyskytl se tam první případ rabování.

Trápí nejen Vltava, ale i přítoky

Kvůli záplavám se ocitly bez proudu tisíce domácností. Energetici museli z preventivních důvodů odpojit desítky rozvodových trafostanic, řadu z nich už zaplavila voda. Nejhorší situace je ve středních Čechách v okolí Berounky, Vltavy a jejích pražských přítoků - Botiče a Rokytky. Společnost RWE vyhlásila ve středních, severních a východních Čechách stav nouze.

Záplavy ovlivnily i dodávky tepla, nejhorší je situace v Českých Budějovicích. Česká pošta kvůli záplavám uzavřela zhruba dvě desítky poboček. Do dalších desítek obcí nedoručuje. Pojišťovny zatím zaznamenaly v souvislosti s povodněmi škody v řádu stovek milionů korun.

Podle meteorologů se vydatné srážky v příštích dnech přesunou na Moravu, zejména do Beskyd, kam se blíží vydatné deště z Polska. V úterý tam může spadnout až 100 mm srážek a hladiny tamních řek se začnou zvedat.

Voda z vodovodů nemusí být bezpečná

Hlavní hygienik Vladimír Valenta varoval před používáním vody z místních vodovodů v zasažených oblastech. Zasaženo je 51 vodovodních řadů hlavně ve Středočeském, Plzeňském a Jihočeském kraji, upřesnil. Odpoledne byla dočasně odstavena z provozu pražská Ústřední čistírna odpadních vod.

Foto: pro Novinky Milan Liskovský

Most v Jaroměři neustál tlak vody.

Humanitární organizace uvolnily první peníze na pomoc lidem postiženým záplavami, uvolněno bylo asi 3,6 miliónu Kč. Prezident Miloš Zeman vyčlenil 60 příslušníků hradní stráže, aby pomáhali při povodních.

Premiér Nečas při návštěvě slapské přehrady přislíbil, že vláda v případě potřeby uvolní vedle již schválených 300 milionů korun další peníze na řešení povodňové situace. Pomoci je připravena i Evropská unie. Česko má společně s Německem a Rakouskem podle Evropské komise nárok na pomoc z Fondu solidarity Evropské unie.

Ruší se kulturní akce

Velká voda zastavila také kulturní a sportovní akce. V Praze je pod vodou dostihové závodiště ve Velké Chuchli, vodácký areál v Troji i loděnice na Vltavě. Veslařské Primátorky, jejichž stý ročník se měl uskutečnit o víkendu, byly zrušeny. Zrušena byla i představení v Divadle Archa či v Divadle pod Palmovkou.

Záplavy postihly i okolní státy. Na jihu a východě Německa v pondělí dál stoupají hladiny rozvodněných řek. Nejdramatičtější situace je v bavorském Pasově. Voda z Dunaje způsobuje problémy také v sousedním Rakousku, na záplavy se připravuje Maďarsko. Dramatická situace je i v Polsku

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám