Hlavní obsah

Nejmenovat profesora? Zpolitizované a neudržitelné, míní ústavní právník

Podstata procesu výběru univerzitních profesorů je odborná, míní ústavní právník Jan Kysela. Pokud pak na jeho konci prezident republiky jako "reprezentativní jmenovatel" odmítne respektovat názor vědeckých rad, jako to nyní učinil prezident Miloš Zeman při odmítnutí jmenovat profesorem akademika Martina C. Putnu, je to podle odborníka zcela neudržitelný, zpolitizovaný a svévolný krok.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Článek

To, že Zeman odmítl Putnu, který se netají kritickým pohledem na hlavu státu, jmenovat profesorem, oznámil v pátek rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl s tím, že jej o tom informoval ministr školství. [celá zpráva]

Rektor žádá Hrad o vysvětlení. Prezident Zeman nechtěl své rozhodnutí veřejně vysvětlit s tím, že nehodlá Putnu ponižovat. Akademik se podle něj může, pokud si bude přát vysvětlení, obrátit na soud. [celá zpráva]

Zeman již blokuje Schwarzenbergovi velvyslance

Prezident Zeman už blokuje jmenování některých velvyslanců, o obsazení ambasád se sváří s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem (TOP 09). Jmenování a odvolávání velvyslanců je jeho ústavní pravomocí. Jeho role při jmenování profesorů pak plyne z vysokoškolského zákona.

"Tahle kauza je pro prezidenta ještě slabší (než otázka jmenování velvyslanců). To není kompetence založená ústavou, ale jen zákonem. A za druhé je podrobně popsána, což u velvyslanců není," míní Kysela.

Jmenování profesorem je odborný proces

V příslušném zákoně se paragrafy týkají postupu řízení, které jmenování profesorem předchází, jeho podmínek a také třeba toho, že o případných námitkách uchazeče proti rozhodnutí o jmenování rozhoduje rektor školy a jeho verdikt je konečný. S tím, že by prezident nakonec profesora nejmenoval, zákon vůbec nepočítá.

"Je to proces ryze odborný. Předpokládá se, abyste mohl být profesorem, že musíte být docentem, musíte splňovat celou řadu odborných a vědeckých kriterií a na konci je slavnostní završení toho aktu tím, že vám to podepíše prezident. Nikoho reprezentativnějšího v republice nemáme," vysvětlil právník.

Praxe prezidentského podpisu je podle něj tradicí z Rakouska-Uherska, nic by se podle Kysely nestalo, kdyby jmenování profesorem neslo například jen podpis rektora školy.

Vedle Putny může jednat i univerzita

V případě velvyslanců tak podrobný postup pro výběr ústava nedefinuje. Ale i zde Kysela míní, že ministra zahraničí nelze obejít, protože velvyslanci realizují zahraniční politiku státu, kterou neurčuje prezident, nýbrž vláda, a stávají se zaměstnanci ministerstva.

Ve chvíli, kdy bude stanovisko hlavy státu definitivní, bude podle Kysely zřejmě řadu kroků podnikat Putnova škola, tedy Univerzita Karlova. Jmenování profesorů je naplánováno na 11. června. Putna sám by teoreticky mohl podat správní žalobu k příslušnému soudu a domáhat se ochrany proti nečinnosti prezidenta, pokud by návrh na jmenování "skončil v šuplíku", uvedl právník.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám