Hlavní obsah

Mlsna udělal Česku ostudu, měl by opustit vládu, tvrdí ČSSD

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Sociální demokraté apelovali na ministra bez portfeje Petra Mlsnu (nestr. za LIDEM), aby opustil vládní křeslo. Vadí jim, že Mlsna udělal České republice ostudu, když byl podle šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky odmítnut coby adept na post soudce Soudního dvora Evropské unie.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf Legislativní rady vlády Petr Mlsna

Článek

Koncem února vláda navrhla, aby se Mlsna o tento post ucházel. Počátkem roku totiž kabinet odmítl opětovnou nominaci nynější soudkyně Soudního dvora EU Ireny Pelikánové, a to i přesto, že ji doporučovali odborníci. [celá zpráva]

Podle Sobotky byla nominace Mlsny úlitbou straně LIDEM za podporu kabinetu. „Zřejmě jako platba straně LIDEM vznikla nestandardní nominace ministra Mlsny,“ podotkl.

Sobotka sepsul kabinet zejména kvůli tomu, že Mlsnu nominoval, aniž by předtím vyhlásil výběrové řízení, z něhož by adept na tuto nominaci vzešel. „Pokud jsou pravdivé informace v médiích, tak byla vláda varována, že pokud nevypíše výběrové řízení, pak může mít s touto nominací problém,“ řekl.

Kabinet podle něj s Mlsnou narazil, což Sobotka považuje za evropskou ostudu. „Nyní je dost těžko představitelné, aby Mlsna nadále působil ve vládě,“ dodal Sobotka.

Nečas kritku odmítl, za Mlsnou stojí 

Premiér Petr Nečas se v reakci na kritiku ČSSD postavil za Mlsnu."Považuji pana doktora Mlsnu za špičkového mladého právního odborníka, za vynikajícího znalce evropského práva dnes a denně to dokazuje. Dříve jako místopředseda legislativní rady vlády, dnes jako předseda," uvedl Nečas.

Nominace Mlsny byla podle něj správným krokem. "To, že se v této věci politikaří, tak to dokazují právě i tyto účelové úniky informací nebo desinformací," dodal premiér s tím, že o tom, zda Mlsna k Soudnímu dvoru EU nastoupí, či ne, zatím nemá žádné zprávy. Informaci přinesly páteční Hospodářské noviny.

O odmítnutí nominace podle svých slov neví ani sám Mlsna. "Nevím, kde se tyto informace objevují. Mně to připadá jako absurdní divadlo," prohlásil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám