Hlavní obsah

Českým kandidátem na soudce Soudního dvora EU je ministr Mlsna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vláda nominovala do funkce soudce Soudního dvora Evropské unie za ČR nynějšího ministra bez portfeje a šéfa legislativní rady vlády, nestraníka Petra Mlsnu. Informoval o tom ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS).

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Mlsna

Článek

V lednu kabinet odmítl opětovnou nominaci nynější soudkyně Soudního dvora EU Ireny Pelikánové do funkce. Její jméno pak zaznělo v souvislosti s možnými adepty na soudce Ústavního soudu, které nominuje prezident.

Nový soudce Soudního dvora EU za Česko by se měl své funkce ujmout od počátku letošního září.

Materiál pro vládu přitom uvádí, že sedmičlenný výbor tvořený na základě Smlouvy o fungování EU bývalými členy soudního dvora, členy nejvyšších vnitrostátních soudů a známými právníky, který posuzuje vhodnost kandidátů, se k Mlsnovi nemusí postavit kladně.

Nahradit by ho mohla Peake

Hodnotí totiž právní erudici, pracovní zkušenosti, jazykové schopnosti a osobnost kandidátů. Požaduje 12, lépe ale až 15 let praxe ve vyšší právní pozici, upozorňuje předkládací zpráva pro dnešní jednání kabinetu. Pokud by se k Mlsnovi tento výbor vyjádřil negativně, vláda by musela svého kandidáta stáhnout a funkce by tak nejspíš zůstala dočasně neobsazena.

Mlsna nastoupil na post šéfa Legislativní rady vlády poté, co byla Karolína Peake jmenována ministryní obrany. V resortu však vydržela pouze osm dní, a tak pokud by Mlsna získal funkci soudce Soudního dvora EU, do této funkce by se mohla vrátit, případně by její strana LIDEM, která má na tento post nárok, jmenovala jiného kandidáta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám