Hlavní obsah

Na Česko se ženou bouřky z Itálie, kde řádilo tornádo

Začátek nového týdne v Česku poznamenají četné přeháňky a bouřky, které souvisejí s oblastí nižšího tlaku vzduchu postupující od jihu. Hromy a blesky lze očekávat zejména během pondělí a v úterý a budou pozůstatkem tlakové níže, ve které se v pátek nad Itálií vytvořilo tornádo.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„V bouřkách se mohou vyskytnout i přívalové srážky nebo kroupy, dále silný nárazový vítr,“ sdělil novinkám mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Petr Dvořák.

„Bouřková aktivita k nám přichází z Itálie, kde se v pátek vytvořilo tornádo. Podmínky u nás však zatím nenasvědčují, že by se tornádo mohlo utvořit i v ČR, je jen velmi nízká pravděpodobnost vzniku takových podmínek. Pokud by tornádo přece jen vzniklo, lze předpokládat podstatně slabší intenzitu a projevy, než tomu bylo v Itálii,“ řekl Dvořák.

Severní Itálii zasáhlo v pátek tornádo, které poničilo část provincie Modeny. Vítr podle italských médií zničil několik desítek domů a způsobil zranění 11 lidí. Šlo ale pouze o lehká zranění.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Tornádo se prohnalo severem ItálieVideo: Reuters

Nejvyšší denní teploty se v pondělí a v úterý mají pohybovat mezi 18 až 22 stupni. Ve středu bude příliv teplého vzduchu od jihu vrcholit a odpolední maxima vyšplhají až na 21 až 25 stupňů. Stále však bude potřeba počítat s bouřkami a přeháňkami, a to až do čtvrtka, kdy se mírně ochladí.

Reklama

Výběr článků

Načítám