Hlavní obsah

O nadstandardech a restitucích bychom mohli rozhodnout do dvou měsíců, řekl šéf ÚS Rychetský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyři soudci, kteří příští týden doplní Ústavní soud (ÚS), začnou hned rozhodovat, řekl v sobotních Otázkách Václava Moravce v ČT jeho předseda Pavel Rychetský. Doplnil, že by soud mohl rozhodnout o stížnosti sociální demokracie na zdravotnické nadstandardy i církevní restituce do dvou měsíců.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský

Článek

Stížnost na nadstandardy se u soudu nachází rok a čtvrt. Soudci zpravodajovi, který záležitost dostal na starost, letos skončil mandát.

Podle Rychetského by zprávu nového zpravodaje mohlo plénum dostat do měsíce. „Možná bychom mohli rozhodnout v prvním pololetí tohoto roku, to znamená, že do dvou měsíců by mohlo být vyřízení přijato,“ řekl předseda ÚS. Podobný časový horizont vytýčil i v případě církevních restitucí.

Rychetský ocenil, že ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP09) zatím čeká s dalšími kroky souvisejícími s nadstandardy.

Nadstandardy od letoška nově znamenají možnost připlatit si za některé služby a zákroky, například za lepší sádru, oční čočky či očkovací látku. Pacientům také umožňují vybrat si operatéra.

Ústavní soud se rok od roku potýká s nárůstem agendy. Rychetský upozornil, že zatímco před deseti lety dostával ročně kolem 1500 až 1700 návrhů, loni už jich bylo 5000. Předseda soudu proto navrhuje rozšířit soudní aparát o dalších 15 lidí.

Anketa

Souhlasíte se zdravotnickými nadstandardy?
Ano
21,4 %
Ne
78,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 11828 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám