Hlavní obsah

Česko a Německo zkvalitní spolupráci v oblasti záchranné služby

– Plzeň
Právo, Jan Švábek

Spolupráce mezi českou a německou zdravotnickou záchrannou službou se do začátku příštího roku zkvalitní. Rámcovou smlouvu o kooperaci obou zemí ve čtvrtek v Plzni podepsal český ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) se svým německým protějškem Danielem Bahrem (FDP).

Foto: Jan Švábek, Právo

Daniel Bahr s Leošem Hegerem krátce po podepsání Rámcové smlouvy

Článek

„V každé příhraniční oblasti jsou lidé, kteří potřebují okamžité ošetření. Rámcová smlouva umožňuje, aby záchranáři pacientům mohli co nejrychleji pomoci nezávisle na tom, jakou mají státní příslušnost a na jaké straně hranice se jim nehoda stala,“ řekl Právu německý ministr zdravotnictví Daniel Bahr. K pacientovi na české straně tak například mohou vyjet němečtí záchranáři.

„Jsem rád, že se nám podařilo finalizovat podmínky smlouvy, po které již delší dobu volali zástupci příhraničních krajů. V tuto chvíli mají připravený prostor pro dojednání konkrétních podmínek vedoucích k zajištění co nejlepší péče pro občany,“ sdělil český ministr zdravotnictví Leoš Heger s tím, že se jedná o historicky první mezinárodní smlouvu v oblasti zdravotnictví, která byla mezi Českou republikou a Německem uzavřena.

Smlouvu musí schválit zákonodárci

Ministryně bavorské vlády pro státní a evropské záležitosti Emilie Müllerová (CSU) dodala, že Bavorsko chce se sousedícími českými kraji vypracovat detailní mapu, na které budou například zaneseny jednotlivá výjezdová stanoviště nebo dojezdová doba sanitek.

Spolupráce mezi českými a německými záchranáři již probíhá, dohoda však vytváří potřebný legislativní rámec a umožňuje zkvalitnění a doladění dosavadní kooperace. Smlouvu v obou státech nyní čeká schvalovací proces. V případě České republiky ji musí schválit poslanci, senátoři a ratifikovat prezident.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám