Hlavní obsah

Heger počítá s rozšířením nadstandardů, i když soud nerozhodne

Praha
Aktualizováno

Ministr zdravotnictví Leoš Heger v nedělních Otázkách Václava Moravce uvedl, že počítá s rozšířením nadstandardů. Tento plán zatím musel odložit, protože se k němu má vyjádřit Ústavní soud. Heger však počítá s tím, že pokud se soud nevyjádří do konce léta, návrh opět předloží.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09)

Článek

„Vyčkáváme na rozhodnutí. Pokud Ústavní soud nerozhodne, rozšíříme nadstandardy. To, co jsme měli připraveno loni, tak to předložíme znovu," prohlásil ministr zdravotnictví.

Napomoci rozšíření nadstandardů má podle Hegera i možnost komerčně se připojistit. „Ještě se tu jedná o tom, že jsme nezavedli komerční připojištění na tyto nadstandardy.“ Naznačil, že nyní je spoluúčast tak malá, že se to pojišťovnám nevyplácí.

Zavedení bonusového programu

Uvedl taktéž, že chce rozhýbat scénu zdravotních pojišťoven pomocí propracovaného bonusového programu, kdy lidé, kteří třeba nevyužijí pojištění, dostanou nějaký bonus. Například v podobě vitamínů. To by podle něj mohlo zvýšit konkurenceschopnost.

Heger také uvedl, že nový zákon zabrání tomu, aby zdravotní pojišťovny byly propojeny přímo se zdravotnickými zařízeními. Přímé vlastnictví nyní zákon neumožňuje, ale nic nebrání tomu, aby vlastník pojišťovny vlastnil i zdravotnická zařízení. „Zamezíme tomu i přes dceřiné společnosti, v našem prostředí se ukazuje, že i když to funguje v USA, tak u nás to nefunguje.“

Heger také uvedl, že se zlepšila finanční situace zdravotních pojišťoven a klesl jejich deficit, za loňský rok bude podle něho asi 2,5 miliardy korun. Souvisí to se zlepšeným výběrem.

Zvýšení plateb o 50 korun měsíčně by přineslo zdravotnictví asi 3,6 miliardy korun ročně; nyní pojišťovny dají na péči kolem 220 miliard korun. Příspěvky za důchodce, děti nebo nezaměstnané stát nezvýšil několik let. Heger uvedl, že toto "zamrznutí" způsobilo značný "defekt" zdravotního systému. Uvedl, že kdyby se nyní do systému daly peníze, byly by využity účelněji než dříve.

Reklama

Výběr článků

Načítám