Hlavní obsah

Zeman poděkuje senátorům, kteří ho nominovali na prezidenta

Novinky, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek poprvé ve funkci navštíví Senát. Hlava státu přitom „odmění“ společným obědem deset senátorů, kteří mu loni podepsali nominaci do přímé volby hlavy státu. Právo o tom informoval senátor Jaroslav Palas, který je mezi signatáři.

Foto: Petr Horník, Právo

Miloš Zeman

Článek

Zeman se nejprve sejde s vedením horní komory, poté pronese v jednacím sále projev. Následovat bude číše vína. Pak prezident poobědvá s desítkou senátorů.

Nominaci Zemanovi podepsali vedle Palase například Vladimír Dryml (nyní SPOZ), Jaroslav Sykáček (ČSSD), Alena Dernerová, Jaroslav Doubrava (oba Severočeši.cz), Marta Bayerová, Václav Homolka (oba KSČM) nebo bývalý občanský demokrat Petr Pakosta. Organizátorem podpisové akce na podporu Zemana byl Dryml. Deset podpisů, které byly nutné pro nominaci prezidentského kandidáta, sehnal už loni v květnu.

Arch slavnostně předal Zemanovi na počátku srpna, když na společné tiskové konferenci oznamoval, že opouští řady ČSSD a míří do SPOZ. Zeman tehdy reagoval: „Vážím si toho, že v době, kdy odvaha nebyla levná, to byl právě on, kdo sebral oněch deset zde předaných podpisů.“ A Dryml zaprorokoval: „Doufám, že tak jako jsi přivedl soc. dem. předním vchodem do Strakovky, přijdeš i předním vchodem na Hrad.“

Zeman si senátorské podpisy nechal jen jako pojistku, kandidoval na základě petice občanů, kdy se mu podařilo získat 105 439 podpisů, nejvíce z hradních uchazečů. Dryml, Palas, Bayerová, Homolka a Doubrava letos v polovině ledna založili senátorský klub SPOZ KSČM Severočech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám