Hlavní obsah

Měl jste šťastnou ruku, chválil Zeman premiéra při jmenování Picka

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Česká republika má po zhruba třech měsících opět ministra obrany. Stal se jím Vlastimil Picek, dosavadní první náměstek ministra obrany. V úterý dopoledne převzal z rukou prezidenta Miloše Zemana na Pražském hradě jmenovací dekret.

Jmenování Vlastimila Picka ministrem obranyVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

Zeman při jmenování uvedl, že si Vlastimila Picka cení jako odborníka, jenž zná problémy svého resortu. „V minulých vládách, ať byly levicové nebo pravicové, ne všechny ministry obrany bylo možné označit za profesionály," řekl Zeman.

Premiéru Petru Nečasovi (ODS) zase popřál, aby měl při případné další výměně ministrů stejně šťastnou ruku jako v případě Picka.

Picek prezidentovi poděkoval. "Jsem velice rád, že jsem první ministr, kterého jmenujete ve svém volebním období," řekl.

Dostane 100 minut hájení

Nečas po jmenování Picka uvedl, že nedostane jako ostatní noví ministři „100 dnů hájení“, ale pouze 100 minut, neboť jako dosavadní první náměstek ministra obrany úzce tento resort zná. Podle Nečase bude mít za úkol jednání o gripenech, změnu zákona o vojácích z povolání a restrukturalizaci resortu.

Picek sám tyto úkoly jmenoval jako své priority. Právě otázce budoucnosti nadzvukového letectva se chce věnovat přednostně. Stejně tak finalizaci branných zákonů. Také chce zabezpečit kvalitní účast v zahraničních misích.

Nový ministr obrany uvedl, že v nejbližších dnech neplánuje žádné zásadní personální změny v resortu. První by mohly přijít po Velikonocích.

Nečas podle svých slov doufá, že jmenování Picka ministrem obrany nenaruší vládní vztahy mezi ním a šéfkou LIDEM Karolínou Peake, která byla proti jmenování Picka. „Ze strany Karolíny Peake nezazněly věcné politické výhrady, mají spíše osobní charakter,“ podotkl.

Tři měsíce bez šéfa

Post ministra obrany byl uvolněný od konce prosince, kdy Nečas z této funkce po osmi dnech odvolal Peake. Vedením resortu byl dočasně pověřen premiér.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Miloš Zeman jmenoval ministrem obrany Vlastimila Picka (vlevo).

Déle než dva měsíce se koaliční lídři nedokázali shodnout, koho navrhnout jako nového ministra obrany. Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg původně Nečasova nominanta Picka odmítal, minulý týden ale změnil názor.

Proti se ale postavila šéfka LIDEM Peake, která ještě coby ministryně obrany Picka odvolala z pozice prvního náměstka. Právě to byl jeden z důvodů, proč ji Nečas po tak krátké době odvolal. Picka pak na tento post vrátil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám