Hlavní obsah

Jste na vítězné vlně? Tak si to užijte! řekl Fico na sjezdu ČSSD

Právo, Novinky, Pavel Karban, Jiří Ovčáček

Slovenský premiér a předseda strany Směr - sociální demokracie Robert Fico v sobotu promluvil na sjezdu ČSSD v Ostravě. Fico dorazil do auly Gong v dobré náladě, popřál sociálním demokratům, aby si užili vítěznou vlnu. ČSSD také poradil, aby se nebála převzít odpovědnost za nepopulární opatření.

Jste na vítězné vlně? Tak si to užijte! řekl Fico na sjezdu ČSSDVideo: Pavel Karban, Právo

 
Článek

„Tak co, jak vám to, chlapi, jde? Dobře? Všechno jste zvolili, co bylo třeba? Blahopřeji. Jste na vítězné vlně, co? Tak si to užijte!“ řekl Fico, když se pozdravil při příchodu do auly Gong se skupinou sociálních demokratů.

V jednacím sále se Fico přivítal se špičkami ČSSD. Moderátor sjezdu, první místopředseda strany Michal Hašek, pak slovenského premiéra vyzval, aby přistoupil k řečnickému pultíku, pokud je připraven. „Sociální demokrat musí být vždy připraven, v každém okamžiku,“ reagoval Fico.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Slovenský premiér Robert Fico na sjezdu ČSSD v ostravském kongresovém centru Gong hovoří se staronovým předsedou strany Bohuslavem Sobotkou.

V projevu poblahopřál Bohuslavu Sobotkovi ke znovuzvolení do funkce předsedy ČSSD. A seznámil delegáty sjezdu se zásadami, kterými se řídí jeho strana. Jako první jmenoval vnitřní stabilitu sociální demokracie. Ta má podle něj 90 procent své činnosti věnovat politice a jen deset procent svým vnitřním záležitostem.

Fico: Přijměte zodpovědnost i za nepopulární věci

Sociální demokracie musí být podle Fica také ochotná převzít odpovědnost i za nepopulární opatření. Podle slovenského premiéra je to jediná cesta, jak zabránit nástupu k moci „bláznům, polobláznům a extrémistům“. Fico je také přesvědčen, že Evropa nyní potřebuje standardní sociálně demokratické hodnoty.

Slovensko podle svého předsedy vlády také nepodlehlo evropské módě volající po pružném trhu a zdanění spotřeby místo zdanění vysokých příjmů. „Proto jsme se rozhodli, že nepůjdeme cestou zvyšování DPH,“ prohlásil Fico a vyvolal tím bouřlivý potlesk v sále. Poukázal také, že na Slovensku „zařízli rovnou daň“.

Na tiskové konferenci po svém projevu Fico odpovídal i na otázku, co říká na nezvolení Jiřího Dienstbiera coby jedničky na žebříčku popularity českých politiků za řadového místopředsedu ČSSD.

"To tak někdy bývá. Gorbačov byl taky navenek oblíbený. Taková překvapení, nebo spíše rozhodnutí, se stávají i v jiných stranách," poukázal předseda strany SMER s tím, že rozhodnutí delegátů by měl každý respektovat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám