Hlavní obsah

Česko si gripeny vybrat nemusí, pohrozil Nečas švédskému premiérovi

– Brusel

Premiér Petr Nečas (ODS) sdělil při schůzce na okraj summitu EU v Bruselu svému švédskému protějšku Fredriku Reinfeldtovi, že Česko by si mohlo vybrat i jiné stíhačky než stroje Jas-39 Gripen, které nyní používá. Podle Nečase totiž poslední nabídka Švédska na pokračování pronájmu gripenů ještě neodpovídá českým představám.

Foto: Armáda ČR

Stíhačky gripen z výzbroje české armády

Článek

"Upozornil jsem svého švédského kolegu, že česká strana má samozřejmě dvě možnosti – pokračovat v pronájmu letounů Gripen, nebo otevřít výběrové řízení, takže vybraný stíhací letoun by teoreticky mohl být jiný než Gripen," řekl Nečas.

Připomněl, že česká armáda používá gripeny při viditelných operacích NATO, jako je ostraha vzdušného prostoru pobaltských států. "Naše gripeny jsou v rámci NATO vidět, takže působí jako vlajková loď pro jejich export," prohlásil Nečas.

Podle Nečase poslední švédská nabídka ještě nevyčerpala veškerý možný potenciál vstřícnosti vůči české straně, přestože Nečas připustil, že taková vyjednávání nejsou v pravomoci švédského premiéra. Nicméně má možnost nepřímého vlivu, tedy může vyslat jasný signál, dodal Nečas.

Ještě loni v prosinci uváděl tehdejší ministr obrany Alexandr Vondra, že poslední a do letošního jara platná švédská nabídka byla výhodnější než předcházející varianty. Vondra vedl od loňského února se Švédy jednání o pokračování pronájmu 14 stíhaček. Vládě se nabízené podmínky nelíbily už dříve a Nečas také loni v létě označil přístup švédské strany za nevstřícný.

Reklama

Výběr článků

Načítám