Hlavní obsah

Rathova manželka: Propuštění manžela by přispělo ke zlepšení otcova stavu

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Okresní soud pro Prahu-východ v pátek začal projednávat žádost obviněného poslance Davida Ratha o propuštění z vazby na kauci, kterou už v týdnu složili jeho manželka Eva a otec Ratmír. Právě jeho špatný zdravotní stav je jedním z argumentů Rathových advokátů, proč by měl být poslanec po více než tři čtvrtě roce propuštěn na svobodu.

Foto: Petr Janiš, Právo

Eva Rathová, manželka Davida Ratha

Článek

„Možnost kauce mě moc potěšila, vnímám ji především jako projev lidskosti v době, kdy manželův otec je nemocen a propuštění manžela by jistě přispělo ke zlepšení jeho psychického stavu,“ řekla Novinkám Rathová.

Upřesnila, že otec Davida Ratha Ratmír před časem upadl a zlomil si bederní obratel. „Je to velmi bolestivé zranění vyžadující klid na lůžku,“ dodala.

Společně s tchánem se ale už počátkem týdne složili na dvoumiliónovou kauci pro Davida Ratha. Peníze podle ní šly z rodinných úspor a větší část pocházela právě od Ratmíra Ratha. Ten už dříve například tvrdil, že deset miliónů korun, které policisté objevili v Rathově trezoru, patří jemu.

Odloučení nese velmi těžce

Podle Evy Rathové byl její manžel potěšen, když se začalo před týdnem hovořit o možném propuštění na kauci. „Byl moc rád, dlouhodobé odloučení od rodiny, hlavně od dětí, nese velmi těžce,“ řekla Novinkám. Spolu s manželem se vidí jednou za 14 dní, dvakrát týdně si krátce telefonují.

Rathovou žádostí o propuštění se v pátek zabývá Okresní soud Praha-východ. Vzhledem k tomu, že otec a manželka obviněného už složili kauci, dá se očekávat, že rozhodne o jeho propuštění. Avšak vzhledem k tomu, že státní zástupce Petr Jirát podal už minulý týden proti přípustnosti kauce stížnost, ani páteční souhlasný verdikt soudu nebude stačit na to, aby Rath zamířil na svobodu. O jeho žádosti a stížnosti žalobce bude ještě rozhodovat nadřízený středočeský krajský soud.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám