Hlavní obsah

ČSSD hospodařila ve ztrátě, půjčila si od banky

Právo, tin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Soc.dem. jako první politická strana zveřejnila svou finanční bilanci za rok 2012. Chtěla tak učinit ještě před pátečním sjezdem, aby měli delegáti představu o finančním stavu strany.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

Místopředseda Martin Starec, který za stranickou pokladnu zodpovídá, ve středu uvedl, že soc.dem. hospodařila se ztrátou 16 miliónů korun: stranické příjmy tvořily 253,4 miliónů, kdežto výdaje 269,4 miliónů, z čehož 9,4 miliónů šlo na prezidentskou kampaň Jiřího Dienstbiera. „Během roku se ale ztrátu podařilo snížit, mobilizovali jsme všechny zdroje. Udrželi jsme výdaje na brzdě,“ řekl Starec.

Z kompletní výroční zprávy také vyplývá, že si ČSSD zařídila loni v listopadu úvěr u Fio banky na 220 miliónů korun. Ručí Lannovým palácem, který je součástí stranického sídla Lidového domu.

Největším dárcem soc.dem. byla dceřiná společnost Cíl, která přispěla straně částkou 35 miliónů. Celkem strana vybrala na darech 47,5 miliónů, z toho 12 miliónů od drobných dárců. „Je to nejlepší výsledek za jedenáct let. Zhruba třicet jednotlivců nebo společností darovali přes 100 tisíc korun,“ uvedl Starec.

Ostatní strany teprve zprávy připravují: ODS ji podle svého mluvčího Jiřího Sochora bude mít kompletní koncem března, stejně tak Věci veřejné. „Nyní se financování zpracovává u auditorů,“ řekl Právu předseda VV Vít Bárta. Strana LIDEM vicepremiérky Karolíny Peake nemá žádné příjmy od státu. V současnosti má nejmenší strana na účtu necelých 650 tisíc.

Reklama

Výběr článků

Načítám