Hlavní obsah

Němcová: Zemanovo pozvání do jeho kanceláře bych odmítla

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS) je ráda, že ji budoucí prezident Miloš Zeman nepozval na schůzku v kanceláři v Loretánské ulici na Hradčanech. Podle svých slov by musela pozvání na setkání "v kanceláři přátel Miloše Zemana" odmítnout, řekla ve čtvrtek v Interview ČT24.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS)

Článek

"Jsem ráda, že mě nepozval a nestavěl mě před to, že bych mu musela psát dopis, že do žádné Loretánské ulice nepůjdu," uvedla Němcová s tím, že schůzka před Zemanovou inaugurací připadala do úvahy pouze v její kanceláři.

"Nevidím důvod, proč bych chodila do nějaké kanceláře přátel Miloše Zemana jako třetí nejvyšší ústavní činitel v zemi něco vyřizovat," dodala na vysvětlenou. Do kanceláře si Zeman po svém zvolení zval řadu osobností politického i veřejného života.

Němcová zopakovala, že kolem inaugurace panuje "mediální hysterie" a doposud ani nebyl důvod, proč se se Zemanem scházet na separátní jednání.

Zeman bude podle Němcové těžit z toho, že byl přímo zvoleným prezidentem. "Bude chtít hrát trošku silovou hru," očekává šéfka Sněmovny a doufá, že exekutiva i zákonodárci naleznou s příští hlavou státu společnou řeč. "Jde o to, abychom hledali alespoň základní míru shody," věří Němcová.

Němcová se vyjádřila i k účasti poslanců na prezidentské inauguraci. Mimo jiné připomněla, že slavnostní akt je primárně schůzí obou komor parlamentu. O tom, kolik poslanců bude případně na inauguraci absentovat, se dozví ve středu či ve čtvrtek, neboť poslanci mají povinnost se v případě neúčasti omluvit.

Někteří ze zákonodárců naznačili, že se inaugurace nezúčastní na protest proti kampani, která vynesla Zemana na Hrad. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám