Hlavní obsah

Na inauguraci přijede v autobusech 900 zemanovců, topkaři obléknou motýlky

Na páteční inauguraci nastupujícího prezidenta Miloše Zemana přijede speciálními autobusy z regionů do Prahy zhruba 800 až 900 členů Strany práv občanů - zemanovců (SPOZ) a sympatizantů. Někteří poslanci TOP 09 zase zvažují, že si na inauguraci vezmou motýlka, kterým je znám Zemanův sok z druhého kola prezidentské volby Karel Schwarzenberg.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Miloš Zeman s předsedou SPOZ Vratislavem Mynářem.

Článek

Do hlavního města zamíří přibližně 20 autobusů, které vypraví přímo strana. Další členové se do Prahy dostanou vlastní dopravou. Podle předsedy strany Vratislava Mynáře autobusy z krajů vyjedou brzy ráno, aby se členové strany dostali co nejblíže Zemanovi.

Nastupující prezident přijede na Pražský hrad v 9:00 hodin. O hodinu později začne ve Vladislavském sále slavnost, na níž složí prezidentský slib. Zemanovi příznivci metropoli opustí zřejmě odpoledne, uvedl Mynář.

Schwarzenberg nechtěl na inauguraci sám

Někteří poslanci TOP 09 zase přišli s tím, že si po vzoru předsedy strany Karla Schwarzenberga vezmou na inauguraci motýlky. "Je to vrcholně společenské a je to signál," komentoval nápad předseda klubu TOP 09/STAN Petr Gazdík.

Část zákonodárců zvažovala, zda na Hrad v pátek půjde. "Jsou poslanci, kteří skutečně mají problém s tím, jakým způsobem byla vedena kampaň Miloše Zemana. Tvrdí, že se Miloš Zeman do prezidentského křesla promanipuloval a prolhal," řekl Gazdík. Nakonec ale podle něj asi dvě třetiny členů klubu dorazí, a to i prý na Schwarzenbergovu žádost, aby ho nenechali jít na inauguraci samotného.

Na Hrad se nechystají ani někteří občanští demokraté. "Že bych cítila nějakou protestní vlnu, že tam nepůjdou, takové informace zatím nemám," řekla ale předsedkyně Sněmovny a místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová. Obecně očekává, že někteří zákonodárci na schůzi obou parlamentních komor chybět budou.

Reklama

Výběr článků

Načítám