Hlavní obsah

Jako živá. Dýchající, krvácející, ale i plačící figurína učí české záchranáře

Novinky, Marika Konárková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražští záchranáři nacvičují záchranu lidského života na věrném simulátoru člověka. Figurína dokáže reagovat na jejich práci třesem, krvácením, chroptěním, pláčem nebo zvuky napodobujícími zvracení. Hlavní výhodou proti stávajícím modelům je časová reálnost nácviku. Pokud záchranáři udělají chybu, silikonový pacient může zemřít.

Jako živá. Dýchající, krvácející, ale i plačící figurína učí české záchranáře

 
Článek

Vyjeli jsme k simulované dopravní nehodě, kde záchranáři oživují pacienta se zástavou srdce. Po několikaminutové neúspěšné masáži přichází na řadu elektrický výboj z defibrilátoru, který obnovuje správnou činnost. Záchranáři zachránili pacientovi život po zhruba sedmi minutách. Takto rychlý scénář se ale nemusí vždy opakovat. Zdravotníci proto cvičí na výukovém modelu člověka SimMan3g.

Figurína žije v daném čase. Pokud s ní nebudeme dýchat, nenahradíme jí srdeční činnost, nepodáme správné léky, umře.
Alan Ryba, záchranář

V praxi je nesmí nic zaskočit, proto podstupují výcvik nezbytný k resuscitaci (oživování) a dalším urgentním výkonům. Záchranáři se občas dostávají k zákrokům, které jsou méně časté. Je třeba, aby na ně byli připravení, nelze se je učit až v terénu na pacientovi, kterému jde o život. Figurína funguje pro tyto účely čtvrtým rokem a zdravotničtí pracovníci na ní trénují pravidelně, téměř denně.

„Tato figurína, na rozdíl od té normální, žije v daném čase. Pokud s ní nebudeme dýchat, nenahradíme jí srdeční činnost, nepodáme správné léky, umře, nebo bude mít nějaké následky. Pro nás je v tomto případě časový faktor velmi důležitý, všechny výkony musíme provádět ve stejném čase jako v reálné praxi,“ vysvětluje zdravotnický záchranář Alan Ryba.

Figurína se potí i mrká

Figurína se dá ovládat bezdrátově. Je vybavená funkcemi, které se co nejvíce blíží životním funkcím zdravého člověka i pacienta ve stavu ohrožení života. Model skutečně dýchá, zorničky reagují na světlo, mrká, tluče mu srdce, mluví, kašle, brečí, potí se i močí. Může simulovat celou škálu neodkladných stavů, v rámci léčby lze podávat i léky ve formě vody, na které model reaguje jako skutečný člověk.

„Můžeme u něj provést punkci hrudníku, zajistit vstup do cévního řečiště. Jak do žíly na paži, tak do dutiny kosti se mu dají podávat léky. Dávkování musí záchranář provést jako u normálního člověka. Když figurína představuje diabetika v bezvědomí, po podání glukózy se probere. Dále může simulovat srdeční infarkt, dušnost, úrazy, bolesti břicha. Prostě všechny běžné situace, se kterými se v terénu setkáváme,“ říká záchranář.

Simulátor vydrží zhruba čtyři hodiny bez napájení, lze ho umístit kamkoliv. Systém celou výukovou záchrannou akci zachytí na kameru včetně zvuku a zaznamená veškeré úkony, které byly provedeny. Pak celý výkon vyhodnotí a určí úspěšnost.

„Simulátor řídí lektor bezdrátově s pomocí notebooku, dopředu zadá scénář záchranné akce. Záchranáři pak cvičí úplně sami, lektor je mimo místnost. Přes kameru vidí a slyší, co říkají figuríně. Záchrana života je tedy pouze na nich,“ dodává Ryba.

Pražská zdravotnická záchranná služba zakoupila medicínský simulátor za více než 2 milióny Kč ze svých prostředků. Tento simulátor je jedním z nejlepších na světovém trhu. Jsou na něm použity nejnovější technologie v oblasti použitých materiálů a elektronického ovládání.

Reklama

Výběr článků

Načítám