Hlavní obsah

Počet dětí se sklony k sebevraždě se za pět let zdvojnásobil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na číslo 116 111, pod nímž se skrývá dětská Linka bezpečí, volá každoročně víc dětí se sklony k sebevraždě či sebepoškozování. Za posledních pět let se počet hovorů na toto téma víc než zdvojnásobil. Zatímco v roce 2008 jich odborníci na krizovém telefonu přijali 610, loni jich bylo už 1313.

Foto: Profimedia.cz

Počet dětí, které kvůli úvahám o sebevraždě telefonovaly na Linku bezpečí, rapidně vzrostl.

Článek

Linka bezpečí loni zaznamenala celkem 238 200 dovolání. I když počet proti předchozímu roku poklesl počet zhruba o šest procent, závažnějších hovorů o problémech podle představitelů linky o desetinu přibylo.

Podle sociálního pracovníka Honzy Kaňáka odborníci linky řešili loni 46 případů, kdy volající děti už sebevraždu páchaly a nebylo možné je od jejich činu odvrátit. Požily třeba víc prášků. Linka tak musela spolupracovat se záchrannou službou.

Loni přijal krizový telefon s číslem 116 111 průměrně tři hovory kvůli sebevraždám denně. Tvořily tak přes dvě procenta závažných volání. Před pěti roky představovaly 0,7 procenta tematických telefonátů.

Děti jsou pod větším tlakem

"Obecně se mluví o tom, že roste zátěž na děti. Je potřeba se toho víc učit, je potřeba chodit do víc kroužků, být hodně produktivní, být výkonový. Ta stresová nálož může vést k tomu, že dospívající či dítě to přestane zvládat. Pokud se setká s reakcí: 'Máš být chlap, musíš to vydržet' nebo 'Správná ženská se musí snažit', tak ho napadne, že jediná cesta úniku je přes sebevraždu," řekl Kaňák.

Linka bezpečí je bezplatná a anonymní. Její provoz stojí ročně asi 22 miliónů korun. I když hovorů o vážných tématech přibývá, rozpočet se podle ředitele Richarda Schinka nezvyšuje. Klesá navíc podíl peněz od státu. Dotace nyní tvoří asi čtvrtinu prostředků, většinu zbývajících peněz poskytují firemní nadace a jen malou část drobní dárci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám