Hlavní obsah

Rychetský: Ústavní soud zváží návrh zakázat zatím plnění smluv s církvemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno/Praha

Ústavní soud (ÚS) zváží návrh, aby do svého rozhodnutí o zákonu o církevních restitucích zakázal plnit už podepsané smlouvy mezi vládou a církvemi, které se týkají peněžní části restitucí. V rozhovoru pro Českou televizi to v pondělí řekl předseda ÚS Pavel Rychetský. I tato alternativa je podle něj součástí návrhu, s nímž se na soud obrátili poslanci ČSSD, takže soud se s ní musí vypořádat.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský

Článek

Sociální demokraté minulý týden navrhli, aby soud předběžným opatřením podpis smluv mezi vládou a církvemi zakázal. Jenže vláda také již minulý týden smlouvy s církvemi podepsala. Učinila tak navzdory silným protestům opozice a přesto, že ÚS zatím nerozhodl nejen o návrhu předběžného opatření, ale ani o trojici opozičních stížností na církevní restituce. Premiér Petr Nečas (ODS) po podpisu novinářům řekl, že vláda postupovala přísně podle práva, ustanovení zákona o církevních restitucích jsou podle něj v souladu s českou ústavou.

"Ono totiž ten návrh na předběžné opatření má takzvaný alternativní petit. Na prvním místě navrhovatelé požadovali, abychom předběžným opatřením uložili vládě, že nemá až do rozhodnutí celé kauzy podepisovat ty smlouvy. A pak tam je druhý, alternativní petit, který nechci teď přesně popisovat, ale v podstatě říká: 'A pokud budete vydávat předběžné opatření, když už budou smlouvy podepsány, tak uložte, aby do skončení sporu nebylo podle těch smluv plněno," uvedl v ČT Rychetský. A soudci jsou podle něj povinni se s tím nějak vypořádat.

Plénum soudu by se věcí mělo na neveřejném jednání zabývat v úterý. Soudci si podle Rychetského v pondělí vyžádali od premiéra a vlády vyjádření a stejnopis smluv. "Teprve poté, co nám odpoví vláda a předá nám tyto vyžádané podklady, bude možno začít vést diskuse o tom, do jaké míry může mít případné rozhodnutí Ústavního soudu i účinky, samozřejmě nikoli zpětné, ale například i účinky pro futuro, do budoucna," uvedl. Dodal, že neexistuje žádný precedens. "Dnes vám tu odpověď nikdo nedá," dodal.

Generální sekretář ÚS Tomáš Langášek minulý týden, těsně před podpisem smluv, uvedl, že by bylo korektní a zodpovědné, kdyby vláda s podpisem nespěchala a počkala na rozhodnutí ÚS. Rychetský jeho slova podpořil, platí však podle něj, že kabinet nebyl povinen počkat. O návrhu na předběžné opatření soud rozhoduje v řádu dnů, uvedl. Kdyby kabinet počkal, žádná katastrofa by se tak podle něj nestala. V této souvislosti označil za chybu českého právního řádu, že na rozdíl od zahraničí nezná možnost, aby Ústavní soud mohl pozastavit účinnost napadené právní normy.

Nelze prý očekávat, že by ÚS v řádu týdnů rozhodl o návrhu na zrušení samotného zákona o církevních restitucích, jde podle něj o složitou normu. Soud nyní eviduje tři takové návrhy opozičních zákonodárců, jako první se na soud obrátily Věci veřejné, po nich podali návrh sociální demokraté a pak i komunisté.

Reklama

Výběr článků

Načítám