Hlavní obsah

"Vytrub rudé!" Řidiči ve Zlíně protestovali proti KSČM ve vedení kraje

Právo, ČTK, alf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín
Aktualizováno

Troubením aut a stavěním sněhuláků v centru Zlína začaly ve středu ráno protesty proti komunistům ve vedení Zlínského kraje. Akce ke středečnímu třetímu zasedání krajských zastupitelů uspořádalo občanské sdružení Repelent 21. I tak byla vyslovena důvěra sociálnědemokratickému hejtmanovi kraje Stanislavu Mišákovi.

Foto: Zdeněk Němec, ČTK

Lidé ve Zlíně protestovali proti komunistům ve vedení Zlínského kraje.

Článek

Na hlavním tahu v centru města přímo naproti krajskému úřadu lidé s transparenty "Vytrub rudé z kraje" vybízeli řidiče k zatroubení.

"Z řad ČSSD a komunistů se ozývá, že nemáme dostatečnou podporu, že jsme jen hrstka zoufalců, kteří se snaží populisticky změnit situaci na kraji. Tak jsme se rozhodli dát projíždějícím kolem budovy zastupitelstva možnost se vyjádřit. Zatroubením dávají jasně a hlasitě najevo, jestli s námi souhlasí, nebo nikoliv," řekl člen sdružení Radek Pelz.

Dalším z happeningů před zasedáním zastupitelstva bylo postavení sněhuláků u sídla kraje. Sněhuláci jsou také u soch Tomáše a Jana Antonína Bati, které stojí čelem k sídlu zastupitelstva.

Foto: Zdeněk Němec, ČTK

Sochám bratří Baťů nasadili demonstranti roušky.

"Bylo nám zakázáno otočit sochy Baťů, tak jsme otočili zády ke kraji aspoň sněhuláky. Byli jsme nařčeni, že jsme vulgární a nechováme se korektně, když jsme na minulém zastupitelstvu vystříkali repelenty do zasedacího sálu. Tentokrát jsme zvolili protesty, aby nikomu nemohly ublížit," poznamenal Pelz.

Sněhuláci symbolizují nevinnost

Sněhuláci podle něj symbolizují nevinnost a to, že členové sdružení nemají stejné prostředky jako politici, aby s nimi mohli jít do konfrontace. "Je to naše jediná možnost, jak apelovat, aby KSČM nevládla ze Zlínského kraje," řekl Pelz.

Sochy Baťů měly na obličejích nasazeny respirátory s nápisem "Rudí smrdí", které budou členové Repelentu ve středu rozdávat i lidem na zastupitelstvu. Již při minulém zasedání byl však kvůli bouřlivé atmosféře vstup do jednací síně omezen, kromě novinářů se tam dostalo jen asi 25 lidí.

Mišák získal důvěru

Veřejné zasedání krajského zastupitelstva bylo v jeho úvodu i ve středu napjaté. Z veřejnosti se do sálu dostali především Mladí socialisté a levicoví voliči, většina členů sdružení Repelent 21, kteří nesouhlasí se začleněním komunistů do vlády kraje, sledovala zasedání za dveřmi přes obrazovku.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Atmosféra při zasedání krajského zastupitelstva ve Zlíně byla opět napjatá.

Po oboustranném napadání opozičních i koaličních zastupitelů došlo na vyslovení důvěry sociálnědemokratickému hejtmanu Zlínského kraje Stanislavu Mišákovi. Pro něj nakonec hlasovalo 24 ze 40 přítomných zastupitelů.

Reklama

Výběr článků

Načítám