Hlavní obsah

NKÚ nemá ani nového prezidenta, ani nové kompetence

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poslanci v úterý nezvolili žádného z kandidátů na post šéfa Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Nejvíce hlasů (52) dostal nominant ČSSD a stávající viceprezident Miroslav Kala. NKÚ je bez šéfa od loňského února. Schválena nebyla ani novela zákona o NKÚ, neboť Senát odmítl změnu Ústavy upravující kompetence úřadu. Kdyby poslanci novelu přijali, dostala by se do konfliktu právě s Ústavou.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zleva předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc, ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) a Michal Hašek (ČSSD)

Článek

Sněmovně nicméně nezbylo než o zákonu alespoň formálně hlasovat. Podle představ Sněmovny měl úřad kontrolovat i hospodaření obcí, krajů a některých firem s majetkovou účastí státu.

"Jako navrhovatel musím navrhnout zamítnutí," uvedl ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS).

Hlasování o novele předcházelo oznámení výsledků volby šéfa NKÚ. Každá ze stran zastoupených ve Sněmovně nominovala svého kandidáta.

Vedle Kaly získala nejvyšší počet hlasů (45) poslankyně ODS Zdeňka Horníková. Pro Danu Trezziovou nominovanou klubem TOP 09 a Starostů hlasovalo 36 poslanců. Komunistický poslanec Vladimír Koníček obdržel 18 hlasů a poslanec VV Josef Novotný osm.

Reklama

Související články

Pravomoci NKÚ se měnit nebudou

Senátoři ve středu nepodpořili změnu Ústavy, která by rozšířila pravomoci Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Úřad tak nebude moci kontrolovat hospodaření...

Výběr článků

Načítám