Hlavní obsah

Chceme ministra obrany, slyší Nečas ze všech stran

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Petr Nečas (ODS) se ocitl pod palbou kvůli tomu, že se mu už přes dva měsíce nedaří najít nového ministra obrany. Po novém šéfovi resortu volají úředníci ministerstva, generálové i politici.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Petr Nečas

Článek

Ministerstvo obrany si vzal sice pod svá křídla, ale jak říkají lidé z ministerstva i z generálního štábu, armáda je v takovém stavu, že je ministr potřebný každý den.

Nový ministr se ale neobjeví dříve než příští týden, protože Nečas si vzal tento týden dovolenou a odjel do zahraničí. Náčelník generálního štábu Petr Pavel v úterý uvedl, že letos dojde k zásadní restrukturalizaci armády i civilní části armády, kdy se budou rušit celá velitelství a budou se propouštět stovky vojáků a civilních zaměstnanců.

Ministr obrany musí být v dohledné době nalezen, protože to Nečas nemůže zvládnout.
Jan Hamáček (ČSSD)

„To jsou všechno věci, ke kterým by ministr měl průběžně zaujímat stanoviska. Pokud chybí, tak zčásti je nahrazován prvním náměstkem, pokud k tomu má mandát. V opačném případě se musí počkat, až se ty problémy dostanou k premiérovi a on dostane možnost se k nim vyjádřit,“ řekl v ČT Pavel.

Nečase kritizuje i stínový ministr obrany Jan Hamáček z ČSSD, který považuje další zdržování za nepřípustné. „Mám pocit, že ministr obrany musí být v dohledné době nalezen, protože to Nečas nemůže zvládnout,“ uvedl.

Ministr obrany také podle informací chybí při sestavování materiálu, podle kterého by měla vláda rozhodnout, zda si armáda znovu pronajme gripeny, nebo vypíše soutěž na nové stíhačky.

„Vedení ministerstva musí dát vládě doporučení, ale do toho se tady nikomu moc nechce,“ řekl Právu zdroj z ministerstva.

Pavel v úterý uvedl, že o stíhačkách by se mělo jednat 27. února. „Předpokládám, že by se na tomto zasedání měla vláda pro jednu variantu rozhodnout,“ uvedl.

Vojáci podle Pavla doufají, že dostanou jako ministra někoho, kdo obraně rozumí. Na dotaz, zda by to mohl být první náměstek a bývalý náčelník generálního štábu Vlastimil Picek, uvedl: „Z mého pohledu by to nebylo špatné řešení, protože problematiku obrany zná, a vzhledem k tomu, jaké období zbývá do příštích voleb, tak v jeho případě by nebylo potřeba seznamování s resortem a mohl by začít fungovat hned.“

Picka navrhoval za ministra Nečas, ale narazil na odpor ostatních šéfů koaličních stran. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg soudí, že kdyby se ministrem obrany stal generál, dostalo by se Česko na úroveň jihoamerických států, kterým vládnou vojáci.

Podle Pavla také na vnitru je ministrem bývalý vysoký policista – Jan Kubice.

Víc záleží na tom, jak je nastaven systém kontroly pomocí branného výboru Sněmovny a vlády, uvedl Pavel „Myslím, že guatemalský scénář u nás nehrozí,“ uzavřel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám