Hlavní obsah

Radní za KSČM Baborová rezignovala

– České Budějovice • Aktualizováno
Právo, Pavel Orholz

Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola (ČSSD) ve středu potvrdil, že obdržel písemnou rezignaci Vítězslavy Baborové (KSČM) na post radní pro oblast školství mládeže a tělovýchovy. V kraji se loni zvedla vlna nevole proto, že radním pro školství je člen KSČM. Studenti kvůli tomu uspořádali několik protestních akcí.

Foto: David Veis, ČTK

Vítězslava Baborová na archivní fotografii

Článek

O nástupci Baborové bude nyní jednat koalice a rozhodne hlasování v zastupitelstvu.

„Po sérii spekulativních informací, které přinesla některá média, potvrzuji, že jsem v minulých dnech obdržel písemnou rezignaci paní Mgr. Vítězslavy Baborové na post uvolněné krajské radní pro oblast školství. Paní kolegyně V. Baborová se rozhodla na svou funkci rezignovat ke dni 3.2.2013 a jako důvod uvedla přetrvávající zdravotní problémy, které jí nedovolují odpovědné plnění pracovních povinností,“ sdělil Právu Zimola.

Dále poznamenal, že s touto rezignací seznámí krajské zastupitele na nejbližším jednání. O nástupci Baborové budou jednat především zástupci koaliční ČSSD a KSČM, kteří mají dohromady v zastupitelstvu většinových 31 mandátů.

„Odmítám nyní komentovat jakékoliv informace, kdo by se tímto radním měl stát, neboť to bude předmětem koaličních jednání. Jsou-li dnes vyslovována jakákoli jména, jsou to pouze návrhy k jednání a to si jistě uvědomují představitelé obou koaličních stran,“ konstatoval Zimola.

KSČM si chce post uchovat

Informaci o rezignaci Baborové potvrdil i předseda zastupitelského klubu KSČM Václav Kučera. „Vítězslava Baborová skutečně odstupuje ze zdravotních důvodů, neboť musela čelit nevybíravému tlaku části veřejnosti,“ upozornil Kučera. Poznamenal, že KSČM navrhne koaličnímu partnerovi na post uvolněného radního Tomeše Vytisku.

Na jihu Čech vzbudila nominace členky KSČM vlnu  studentských protestů z některých škol, především třeboňského gymnázia. Jak avizovali mluvčí iniciativy Komunisté nepatří ke kormidlu, rezignace Baborové a její nahrazení dalším členem KSČM by jejich protestní akce nezastavila.

Anketa

Je správné, že komunistická radní rezignovala?
ano
31,3 %
ne
68,7 %
Celkem hlasovalo 4662 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám