Hlavní obsah

Schwarzenberg kampaň kazil a škodily mu demagogické útoky, píšou na Slovensku

Právo, Ivan Vilček
Bratislava

Slovenský server aktuality.sk konstatuje, že Karel Schwarzenberg byl mizerným prezidentským kandidátem, který v kampani zkazil, co se dalo. „Pokud k tomu připočteme odpor českých voličů k současné pravicové vládě a jejich obdivuhodnou nechuť nechat si diktovat od samozvaných mediálních a intelektuálních elit - výsledek voleb není žádným překvapením,“ konstatuje server.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

„Demagogické útoky na jeho cizost dobře doplnily obraz člověka, který chce prostému českému člověku dělat jen zle, mohl by mu vzít jeho práci, dávky, a navíc ještě i chalupu v pohraničí, kterou by vrátil původním německým majitelům,“ uvedl list Sme..

Článek

„Prezidentský kandidát, který nedokáže ani regulérně volit sám sebe - to je snad unikát nejen v českém, ale i ve světovém měřítku, který však výstižně charakterizuje „kvalitu“ Karla Schwarzenberga jako prezidentského kandidáta. Jeho výmluva, že byl nervózní z blesků fotoaparátů a proto nevložil lístek do obálky je důkazem, že Schwarzenberg by volby vyhrál, snad jen kdyby mohl v průběhu celé kampaně mlčet,“ uvedl server.

Aktuality.sk zároveň konstatuje, že Zemanovo vítězství bude mít minimální dopad na politickou situaci v České republice a zcela nulový na vztah Prahy k Bratislavě. „V Bruselu potěší každý jiný prezident, než byl Václav Klaus,“ dodal server.

Ne moc čistá kampaň

Podle slovenského deníku Pravda Česko nyní čeká úkol vzpamatovat se z agresivní a ne moc čisté kampaně, která historicky první přímou volbu prezidenta poznamenala. „Je nanejvýš pravděpodobné, že Zeman se bude jako prezident aktivně angažovat v české domácí politice. Směrem k zahraničí se od něho očekává přece jenom o poznání vstřícnější postoj k Evropské unii, než jaký měl končící prezident Václav Klaus. Z tohoto faktu by mohly profitovat i tradičně dobré vztahy Česka a Slovenska,“ konstatuje Pravda ve svém komentáři. Ze Zemanovy očekávané domácí politiky podle Pravdy kromě pravicové vlády Petra Nečase bolí hlava paradoxně nejvíc české sociální demokraty, které kdysi Zeman vedl.

Slovenský list Sme konstatuje, že Češi si zvolili aktivního prezidenta ochraňujícího obyčejné lidi. „Většina Čechů chce na Hradě člověka aktivně zasahujícího do vývoje, prezidenta, který je bude ochraňovat. Zejména dnes, když mnozí mají pocit, že je svět a ekonomická krize ohrožuje,“ napsal v komentáři pravicový deník Sme.

Zásadním problémem Karla Schwarzenberga bylo podle Sme jeho spojení s nepopulární vládou a jejími reformami. „Demagogické útoky na jeho cizost dobře doplnily obraz člověka, který chce prostému českému člověku jen zle, mohl by mu vzít jeho práci, dávky, a navíc ještě i chalupu v pohraničí, kterou by vrátil původním německým majitelům,“ uvedl list.

Reklama

Výběr článků

Načítám