Hlavní obsah

Posouzení amnestie se budeme věnovat prioritně, očekává Rychetský

Předseda Ústavního soudu (ÚS) Pavel Rychetský očekává, že posouzení ústavní stížnosti na amnestii bude jednou z priorit, kterým se plénum soudu bude zabývat. Rychetský to uvedl v nedělních Otázkách Václava Moravce. Připustil také, že by přijal nabídku vést ÚS do roku 2017.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda ÚS Pavel Rychetský

Článek

ÚS bude podle Rychetského nejprve muset posoudit, zda je vůbec někdo oprávněn navrhnout zrušení amnestie. Další otázkou případně bude to, zda je soud může kauzu posuzovat. Teprve pak by mohlo dojít k posouzení ústavní stížnosti jako takové.

Podle Rychetského je naprosto nezbytné, aby letos došlo ke jmenování 10 soudců Ústavního soudu, jehož členům postupně budou končit jejich mandáty.

Rychetský se prozatím nebavil s budoucím prezidentem Milošem Zemanem o potenciálních kandidátech. Zmínil nicméně, že Ústavní soud by pro soudce měl být pomyslnou "konečnou štací" a profesním vrcholem.

Nedostatek soudců se projevuje už teď. Rychetský připomněl, každý ze stávajících soudců má na stole 150 až 180 nevyřízených kauz a jen loni bylo podáno kolem 4 500 ústavních stížností.

Rychetský zároveň uvedl, že k posouzení ústavnosti standardů a nadstandardů ve zdravotnictví by se ÚS mohl dostat do půl roku. Zmínil ovšem podmínku, že bude patřičně personálně doplněn.

Ústavní soud má mít patnáct soudců, od loňského roku jich je ale jen třináct. Prezident Klaus kvůli sporům se Senátem zbývající nejmenoval. Zítra navíc skončí mandát Jiřímu Muchovi.

Reklama

Výběr článků

Načítám