Hlavní obsah

Soud by měl ve středu zprostit obžaloby Bártu se Škárkou

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Obvodní soud pro Prahu 5 začne ve středu podruhé projednávat úplatkářskou aféru faktického lídra Věcí veřejných (VV) Víta Bárty a bývalého místopředsedy strany Jaroslava Škárky. Původní rozsudek, jímž byli oba muži uznáni vinnými z podplácení, respektive podvodu, zrušil odvolací soud.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jaroslav Škárka (vlevo) a Vít Bárta

Článek

Už teď je jisté, že soudce Jan Šott nehodlá nic měnit na otevřeném způsobu vedení hlavního líčení. Už v prvním procesu ponechal v jednací síni zpravodajské štáby s kamerami a povolil i on-line přenosy z průběhu jednání.

„Bude to stejný model,“ řekl Právu Šott, kterého za otevřený proces zkritizoval i nadřízený Městský soud v Praze. Ten zvolil právě opačný postup a soudkyně Jarmila Löffelmannová odsuzující rozsudek z loňského dubna zrušila v neveřejném zasedání.

„Novináři bez problémů mohou dovnitř s kamerami, fotoaparáty a mikrofony, nemám problém ani s tím, pokud by byly žádosti o nějaký přímý přenos,“ podotkl Šott s tím, že během hlavního líčení nebudou pravděpodobně prováděny důkazy, s nimiž by se mohli přes on-line reportáže seznamovat případní další svědci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Soudce Jan Šott.

„Nové důkazy nepředpokládám, odvolací soud nic takového nenařídil a žádný takový návrh nemám ani ve spise,“ uvedl soudce.

Skutky nebyly prokázány

Pro samotné rozhodování však tentokrát nebude mít velký prostor. Městský soud totiž jasně naznačil, jak má verdikt vypadat, a pro Šotta je jeho právní názor závazný.

„Ten právní názor je skutečně takový, že u pana Bárty nejde o trestný čin a u pana Škárky nebyl skutek prokázán,“ připustil soudce.

V prvním hlavním líčení odsoudil Bártu za podplácení k 18měsíční podmínce, Škárku k tříletému nepodmíněnému trestu a desetiletému zákazu poslan­cování. Blíže svůj manévrovací prostor odhalovat nechtěl. „Ta odpověď by musela být až příliš konkrétní,“ dodal Šott.

Bártův obhájce Oldřich Chudoba má scénář jednoduchý. „Odvolací soud se vlastně ztotožnil s obhajobou. My se ztotožníme s jeho rozhodnutím. Trváme na tom, že jednání, které je předmětem obžaloby, není trestným činem,“ řekl Právu Chudoba.

Škárka trvá na úplatku

Složitější situaci řeší poslanec Škárka. Může být sice rád, že odvolací soud zrušil jeho odsouzení, dál však trvá na tom, že Bártovy peníze rozdělované v obálkách zákonodárcům byly úplatky.

„Stále jsem přesvědčen, že šlo o úplatek. Je jen škoda, že policie a soud neprokazovaly veřejný zájem u úplatku a spokojily se s vykonstruovanou myšlenkou půjčky,“ zopakoval Právu Škárka.

„Orgány činné v trestním řízení postupovaly ne dost poctivě a vyhnuly se některým věcem. Na straně pana Bárty měl zaznít nějaký trest,“ dodal poslanec. S vedením procesu pod dohledem kamer prý Škárka ani Bárta problém nemají, pokud se v on-line zpravodajství neobjeví přímé vstupy z provádění důkazů. Státní zástupkyně Hana Vrbová se k procesu odmítla jakkoli vyjadřovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám