Hlavní obsah

Kaplického chobotnice by mohla stát na Rohanském ostrově

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

I když jsou zatím všechny ze zúčastněných stran velmi opatrné, zvažuje se realizace návrhu stavby Jana Kaplického, která měla původně stát na Letenské pláni a sloužit jako Národní knihovna. Architektova manželka Eliška Kaplicky jedná s případnými staviteli Sekyra Group. Posvěcení stavby by stačilo jen od radnice Prahy 8.

Článek

Mezi odbornou i laickou veřejnost se znovu vrací debata ohledně realizace blobu zesnulého architekta Jana Kaplického. Jeho realizace totiž není tak úplně ztracena, jak se poslední roky mohlo zdát.

Původní návrh Národní knihovny by se mohl funkčně proměnit ve společensko-kulturní centrum a vyrůst na pozemcích na Rohanském ostrově v Praze 8, v jehož okolí staví právě Sekyra Group, která by se případné realizace ujala.

„Zmínili jsme to po dohodě s paní Kaplickou v souvislosti s pietním aktem výročí úmrtí architekta Kaplického jako určitou naději pro příznivce jeho tvorby a životních postojů. Nemáme ale v úmyslu to v tuto chvíli komentovat jako projekt a vytvářet této myšlence, která je ještě příliš čerstvá, předčasnou publicitu,“ sdělil Právu opatrně Leoš Anderle, ředitel Developmentu Sekyra Group.

Jako jednoznačně pozitivní akci představuje myšlenku manželka architekta Eliška Kaplicky, ale zásadně podle ní záleží na tom, kdo usedne na Hrad.

„Celá vize do sebe bude dokonale zapadat až po 27. lednu, kdy už budeme vědět, kdo je naším prezidentem. Karel Schwarzenberg v lednu 2009 na Staroměstském náměstí o tomto projektu řekl, že je to opravdu veliké dílo 21. století. Je zajímavé, že si tenkrát nikdo nestěžoval, že si šlape na jazyk. Nicméně doufám, že po úspěšných volbách budeme moci se společností Sekyra Group dále jednat o podmínkách a posouvat myšlenku realizace dál,“ řekla redakci Práva Eliška Kaplicky.

Magistrát by zasahovat nemusel

O stavbě blobu se začalo hovořit už i na radnici městské části Prahy 8, která by případné stavební povolení vydávala. Magistrát by tentokrát vůbec nemusel mít právo zasahovat.

„Ve chvíli, kdy bude žádost podána, bude ji nejprve posuzovat komise pro územní rozvoj, poté rada a pak bude na stavebním úřadě, aby vydal rozhodnutí. Nicméně jednalo by se o naši místní záležitost, takže magistrát by do toho mohl zasáhnout, až pokud by se někdo proti rozhodnutí odvolal,“ řekla Právu Helena Šmídová, mluvčí Prahy 8, s tím, že téma blobu, neboli chobotnice, vždy vyvolávalo reakce a emoce a dá se to očekávat i nyní.

Celý tento proces vyřizování by podle Šmídové trval několik měsíců, možná půl roku. Skutečnou realizaci blobu však Eliška Kaplicky vidí až v řádech let. Jediný z mnoha návrhů, které se po zrušení soutěže zvažovaly, stojí nyní jen jako miniatura v Brně.

Kromě nadšených ohlasů se už objevily i mezi odborníky negace, zvláště kvůli tomu, že architekt je už bohužel po smrti. Závažné problémy by podle nich nastaly při realizaci projektu na jiném místě, než bylo původně plánováno, či změně účelu, kterému by měla budova nově sloužit.

„Italové postavili Muzeum Enza Ferrariho za pár let a měli opravdu velké obtíže s tím, že architekt vlastně už nebyl a měli k dispozici jenom podklady. Ale oni to dokázali, s velkým nadšením, silou a velkým respektem. Věřím, že budova by mohla stát a být společensko-kulturním centrem, kde se lidi budou setkávat napříč všemi generacemi,“ dodala Kaplicky.

Reklama

Výběr článků

Načítám