Hlavní obsah

Odpůrci vlády se sešli na sněmu. Žádali odchod vlády a změnu systému

Praha

Několik stovek odpůrců vlády se v sobotu sešlo v Praze na akci, kterou pořadatelé nazvali Velký sněm. Účastníci žádali odchod Nečasova kabinetu a změnu politického systému. Poslance, starosty či hejtmany by chtěli volit přímo. Volali také po zavedení prezidentského systému či po možnosti politiky odvolat v referendu. K publiku v sále vinohradského národního domu promluvili třeba senátor Tomio Okamura či poslanec Vít Bárta (VV).

Foto: Petr Horník, Právo

Jedním z účastníků byl senátor Tomio Okamura

Článek

"Statisíce lidí v této zemi doslova živoří. Aby přežili, zadlužují se. Ti, kteří pomohli k vytvoření této situace, si neuvědomují, že zoufalství může vyústit v násilí," řekl jeden z organizátorů Slávek Popelka. Podle něj má "lid právo vládu změnit a ustavit novou", pokud pro něj kabinet nepracuje. Poukazoval i na korupci.

Podle ekonoma Pavla Kohouta by se měla změnit Ústava. Navrhuje zavést v Česku prezidentský systém jako v USA, kdy by hlava státu vedla také vládu. Do Sněmovny by lidé měli volit poslance přímo. Zákonodárci by nesměli být ministry. Ministerstvo financí by Kohout rozdělil na víc úřadů a při tvorbě rozpočtu by vycházel z příjmů.

Změnit systém chtějí i Bárta s Okamurou

Podle poslance Víta Bárty (VV) by přímá volba zákonodárců omezila "moc kmotrů a zkorumpovaných stran" v Česku. Odpůrci vlády ho přivítali potleskem. Řekl jim, že jeho strana se "naivně domnívala", že se systém dá změnit výměnou politiků.

"Přicházím s těžkým pocitem toho, že jsem si vědom odpovědnosti za to, že jsem v roce 2010 umožnil vznik Nečasovy vlády. Mám potřebu omluvit se za ten čin a chci napravit svou chybu," uvedl Bárta. Ke změně podle něj musí spojit síly poslanci, senátoři, protivládní hnutí i ostatní občané.

Také podle senátora Tomia Okamury je jedinou cestou "radikální změna politického systému a nastolení přímé demokracie", moc by prý měli mít v rukou občané. Volili by si přímo zákonodárce, starosty i hejtmany, v referendu by je mohli odvolat a politici by měli trestní a hmotnou odpovědnost, vypočítal Okamura. Prosil publikum, aby se shodlo aspoň na jednom z bodů, jinak se prý "síla rozplizne".

Někteří účastníci setkání byli netrpěliví, vystoupení hlasitě komentovali a pokřikovali po řečnících. Pořadatelé je mírnili. V okolí národního domu bylo vidět policejní hlídky. Na náměstí pak organizátoři svolávali z reproduktorů k účasti kolemjdoucí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám