Hlavní obsah

Kvůli nejasnostem v přímé volbě připraví vláda volební kodex

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr bez portfeje a šéf Legislativní rady vlády Petr Mlsna v Partii na FTV Prima oznámil, že se vláda chystá představit novelu, která sjednotí některé aspekty jednotlivých typů voleb. Měl by mimo jiné eliminovat nejasnosti u některých z nich, například v přímé volbě prezidenta.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Mlsna

Článek

„Připravuje se volební kodex, volební zákoník, který by sjednotil všechny typy voleb, které v České republice jsou,“ řekl Mlsna, podle kterého by mělo dojít ke sladění všech procesních aspektů, jako jsou některé lhůty či pravidla pro přezkum.

Měly by se tak odstranit některé nejasnosti u jednotlivých typů voleb, například přímé volby prezidenta. V jejím případě poukazují kritici zejména na požadavek 50 tisíc nominačních podpisů jako na neúměrně vysoký.

Mlsna předpokládá, že by měl být zákon připraven do konce tohoto volebního období. Dodal, že je nutné napřed vyčkat, až zcela skončí celý volební proces, kam spadají například i případné stížnosti k Nejvyššímu správnímu soudu.

Kontrasignace premiérem nebyla povinná

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský se v pořadu vyjádřil k amnestii Václava Klause. Zkritizoval zejména to, jak se přehazuje odpovědnost za tento krok mezi prezidentem a premiérem. Výklad, že je premiér povinen amnestii kontrasignovat, označil za „opravdu ojedinělý“.

Ústava podle něj hovoří jinak. „Prezident republiky není odpovědný za své akty, které činí v režimu kontrasignace,“ uvedl. Za tyto činy podle něj nese výslovně odpovědnost vláda. Podle jeho názoru je chyba na straně spolupracovníků Klause a Nečase, kteří ústavním činitelům tento výklad správně nepopsali.

Reklama

Výběr článků

Načítám