Hlavní obsah

Zeman měl nad Fischerem zase navrch, hodnotí další debatu v TV politologové

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V prezidentské debatě na TV Nova se v úterý střetli favorizovaní kandidáti Miloš Zeman a Jan Fischer. Podle politologa Jana Kubáčka i v druhém televizním duelu jasně zvítězil Miloš Zeman. Politolog Michal Pehr byl o něco zdrženlivější. Debata podle něj neměla jasného vítěze, Zeman na něj však působil klidnějším a rozvážnějším dojmem.

Foto: David W Cerny , Reuters

Miloš Zeman

Článek

Podle Kubáčka Zeman převážil nad Fischerem zejména svou pohotovostí, politickým úsudkem a schopností zvládnout bezprostřední veřejný tlak. „Považuji ho za výraznějšího a jasného vítěze této debaty,“ shrnul politolog.

Dodal, že oproti páteční debatě těchto kandidátů na FTV Prima, kdy většina odborníků označila za vítěze Zemana, nedošlo k výraznému posunu. „Z mého pohledu se situace nijak zásadně neproměnila. Ukazuje se, že Miloš Zeman je přece jen silnějším, výraznějším politickým hráčem, který má pohotovější a vyargumentované odpovědi,“ řekl Novinkám.

Jak se Fischer se Zemanem připravovali na debatní duelVideo: Novinky

Kubáček sice uznal, že na Fischerovi bylo znát, že se z pátku částečně poučil, přesto mu podle něj škodí mírná nervozita. Poukázal přitom na skutečnost, že lidé v současné rozjitřené politické situaci žádají od hlavy státu zejména klid a rozvahu. „Situace je tak napjatá a dlouhodobě konfliktní, že se ukazuje, že veřejnost chce, aby kandidát byl spíše rozvážný, klidný, věcný a měl schopnost nadhledu. Tady se ukazuje asi největší slabina Jana Fischera, která mu dlouhodobě komplikuje situaci,“ dodal Kubáček.

Nervózní Fischer

Fischerovo vystupování podle něj vyplňuje „určitá slovní agresivita, napjatost, přepjatá gesta a vůle jít do sváru“. „Potřeboval by větší schopnost nadhledu, grácii, klid a rozvahu,“ doporučil politolog.

Nervozitu ve Fischerově vystupování zaznamenal také politolog Michal Pehr. „Rozhodně tam jakási nervozita byla cítit, ale v tomto případě se vždycky ukáže nějaký osobní projev, je to součást osobního vystupování,“ zhodnotil pro Novinky.

Podle jeho názoru neměl pořad jasného vítěze, přesto ale Zeman mohl více zaujmout svým klidnějším vystupováním. „Neměl jsem pocit, že by někdo byl jasným vítězem. Řekněme ale, že Miloš Zeman působil trochu klidněji,“ řekl.

Ani on nezaznamenal oproti minulé debatě Fischera se Zemanem výraznou změnu. „Možná v jakési – pro kandidáty naprosto přirozené – snaze zaujmout připraveností, která byla ale patrná u obou dvou kandidátů,“ doplnil. U Zemana i Fischera prý nejsilněji vnímal právě snahu zaujmout za každou cenu.

Anketa

Kdo byl podle vás vítězem prezidentského duelu na Nově?
Jan Fischer
15,9 %
Miloš Zeman
84,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 23236 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám