Hlavní obsah

Renč o natáčení se Zemanem: Belmondo z něj nebude, ale je svůj a na nic si nehraje

Právo, Lucie Jandová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od práce na pokračování slavného televizního seriálu Sanitka si sedmačtyřicetiletý režisér odskočil natočit volební klip Miloše Zemana. Prezidentský kandidát se v něm symbolicky ubírá z Vysočiny, kde žije, na Pražský hrad.

Ukázka z předvolebního spotu Miloše Zemana

 
Článek

Jak dlouho trvala cesta Miloše Zemana z Vysočiny na Hrad?

Jednu minutu.

Tak to bylo rychlé.

Ano, šel velmi rychle (směje se). Ale vážně, klip jsme točili dva dny. Jeden den na Vysočině, druhý v Praze.

Na jakých místech?

První místo bylo blízko vesnice, kde Miloš Zeman žije, tedy blízko Nového Veselí. Doporučil mi strom, který má rád a ke kterému často chodí. ‘Když pojedete z Veselí na Prahu, zahnete po třech stech metrech doleva a tam ten strom najdete,’ sdělil mi. Podle jeho popisu jsme skutečně strom našli a u něj jsme začali s natáčením.

Tvůrcem příběhu volebního klipu jste vy. Z čeho jste vycházel?

Přečetl jsem si knížku Miloše Zemana Zpověď informovaného optimisty. Je napsaná formou rozhovoru s novinářem Petrem Žantovským a připadala mi vtipná. Je v ní spousta humorných glos. Miloš Zeman je vůbec takový vtipný glosátor, někdy až sarkastický. Ale pozor, i sám k sobě. To ho odlišuje od jiných prezidentských kandidátů a od politiků vůbec.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Filip Renč

Že si dokáže dělat legraci sám ze sebe?

Ano. V tom je asi jediný na naší politické scéně. Vybral jsem z knihy bonmoty, které charakterizují jeho osobnost, a na jejich základě vznikl jeho mini portrét. Ten klip je vlastně koncentrátem jeho životních názorů.

Jak jste jako režisér chtěl Miloše Zemana ukázat?

Jako obyčejného chlapa a zároveň profesionálního politika. Nechtěl jsem nic efektního, ale naopak ukázat jeho lidskou a politickou tvář. Jak jsem řekl, klip je sebraný z jeho monologů a glos, které jsem podkreslil pocitovými a emotivními záběry. Na závěr se v několika záběrech objeví i jeho dcera Kateřina, která mu pomáhá v mediální kampani. Připadá mi milé, že ho vidíme s mladou holkou, navíc dcerou, a ne s třeba slavným sportovcem nebo hercem.

Začali jste točit u oblíbeného stromu Miloše Zemana, kam jste zamířili potom?

Hledali jsme hezké prostředí a takových míst je na Vysočině mnoho. Protože Miloš Zeman hovoří o věcech, které souvisejí se svobodou, společností a se situací v téhle zemi, záběry na českou krajinu do klipu patří. Zvlášť, když on ji silně vnímá a má ji rád. Skončili jsme na Pražském hradě.

Jaké jste měli počasí?

Měli jsme štěstí, přálo nám. Byl zrovna takový mlžný opar, což vypadá na záběrech hezky. Bylo pošmourno, sychravo, sluníčko nesvítilo, takže se klip hodí i do těchto dnů.

Překvapil vás něčím Miloš Zeman při osobním setkání?

Je takový, jak ho všichni známe. V tomto smyslu mě nijak nepřekvapil, na nic si nehraje. Když jsme měli přestávku nebo když se stěhoval štáb z místa na místo, tak jsme si sedli a povídali. On měl vždycky nějaký vtipný komentář či glosu. Leccos okomentoval, jak je jeho zvykem, s použitím nejrůznějších citátů. Byly to velmi příjemné dva dny.

Chtěl bych ale říct ještě jednu věc. Tenhle spot je úplně rozdílný třeba od spotu, který běží na pana Fischera. Ten je supermoderně udělaný. Dělá z něj podle mého názoru spíš manažera banky než budoucího prezidenta, a pan Fišer v něm slibuje nesplnitelné. Něco, co v roli prezidenta nemůže nikdy dokázat. Působí to spíš, jako by byl prezidentem Spojených států. My jsme šli opačným směrem. Lidskou, obyčejnou cestou. Pan Zeman neslibuje nic, co by nebylo v jeho moci, pokud by se stal prezidentem.

Jaký je Miloš Zeman herec?

No Belmondo z něj asi nikdy nebude (směje se). Má většinou pořád stejný výraz. Ten klip samozřejmě není o herectví, ale o jeho osobnosti. Byl trochu naštvaný, že něco musel opakovat třeba třikrát. Když jsme záběr natočili poprvé, podíval se na mě a říkal ano, já vím, pane Renči, bude to minimálně třikrát.

A co jeho dcera Kateřina? Nemluvila vám třeba do řemesla?

Ne, to vůbec, asi měla i trochu trému, přeci jen byla poprvé před kamerou. Moc toho nenamluvila, objevila se jen v posledních záběrech, kde se Miloš Zeman dívá z okna na Pražský hrad.

Je Miloš Zeman váš prezidentský kandidát?

Mám tři tipy na prezidenta, respektive pro mě přijatelné možnosti na toho, kdo povede naši zemi v příštích letech. A pan Zeman je jednou z nich. Proto jsem nabídku jeho týmu přijal.

Kdo jsou ti další dva?

Zkušení lidi a féroví politici jsou z té kandidátské jedenáctky pro mě tři. Kromě Miloše Zemana ještě pan Karel Schwarzenberg a pan Přemysl Sobotka. Všichni si prošli profesionální politickou zkouškou, mají za sebou léta zkušeností a vědí, o čem mluví. Jsou to lidi s charakterem a političtí profíci, ne žádní nadšení amatéři.

Leckdo by mohl namítnout, že jste kdysi natáčel kampaň pro ODS a teď jste otočil, protože jste režíroval volební klip pro Miloše Zemana. Jak to vysvětlíte?

To je jednoduché. Pro ODS jsem točil volební kampaň jako pro politickou stranu, a nyní jsem natáčel spot jako portrét osobnosti, která může patřit na Hrad. To nemá s politickou stranou nic společného. Navíc lidé z kultury se ve světě vždy do politických kampaní nějak zapojují. Nejsem členem žádné strany, jsem svobodný filmař, takže za sebe mohu podporovat kohokoli z jakékoli politické strany. Kromě komunistické.

Reklama

Výběr článků

Načítám