Hlavní obsah

České zdravotnictví je pořád z nejlepších v Evropě, hájil se Heger

Novinky, rei

Peněz do zdravotnictví není tolik, kolik by si resortní ministr Leoš Heger (TOP09) představoval, ale není jich tak málo, aby nešlo zdravotnictví stabilizovat. Heger to řekl v nedělní debatě v TV Prima Family. Na kritiku prezidenta lékařské komory Milana Kubka reagoval slovy, že české zdravotnictví patří v Evropě k nejlepším.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09)

Článek

„Všichni trpí krácením rozpočtu, ale peníze ve zdravotnictví jsou. Sice ne tolik, kolik bychom si přáli, ale jsou tu rezervy, a my se na nich snažíme pracovat,“ řekl Heger. „Dostupnost naší zdravotní péče je v Evropě v lepší polovině,“ doplnil.

Uvedl, že by byl rád, kdyby v českém zdravotnictví bylo víc peněz, ale podle něj je nutné vycházet z reality. „U nás je podíl HDP do zdravotnictví 7,8 procenta, ale v posledních deseti letech stoupá. Ano, v Německu je ten podíl vysoce přes deset procent, u nás to ale prostě nejde, u nás je zdravotnictví na pokraji ekonomických možností, protože nemáme tak silnou ekonomiku jako v Německu. Proto si myslím, že je to tady úspěch,“ uvedl ministr.

„Mám velkou úctu k lékařskému stavu, ale bohužel lékaři tady ještě dlouho tolik jako v Německu mít nebudou. Je mi to líto,“ doplnil Heger. Poznamenal, že poměr ve mzdách je podobný u českých a německých učitelů či stavbařů.

Šéf lékařské komory Kubek Hegera označil za špatného ministra. Řekl, že poměr peněz ve zdravotnictví k HDP za současné vlády klesl, a jedním dechem dodal, že krize v ČR je „mnohem větší, než v okolních zemích“. Kubek také kritizoval špatný zákon o nadstandardech i zhoršování služeb pro pacienty. Heger argumentoval celkovým propadem ekonomiky a skutečností, že zavedení nadstandardů je těžké kvůli úskalím v ústavě i neochotě lékařů měnit zvyklosti, kdy jim pojišťovny zaplatí každý zákrok.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám