Hlavní obsah

Soud může nařídit přepočet jmen na peticích, tvrdí právníci

Právo, Jan Martinek, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uchazeči o prezidentskou funkci Jana Bobošíková a Tomio Okamura, jejichž kandidátní listiny vyřadilo ministerstvo vnitra kvůli neplatným hlasům, mají šanci. Nejvyšší správní soud může podle ústavních právníků jejich stížnosti vyhovět.

Foto: Právo

Ministerstvo vnitra vyřadilo ze seznamu prezidentských kandidátů Tomia Okamuru, Vladimíra Dlouhého a Janu Bobošíkovou

Článek

V případě Okamury, který napadl skutečnost, že se při ministerské kontrole nezapočítávala jména lidí, kteří místo formálního trvalého pobytu uvedli poštovní adresu nebo faktické bydliště, by mohlo dojít na přepočítávání hlasů. Právu to řekl ústavní právník Jan Kysela.

„Pokud trvalý pobyt shledá soud jako banální překážku pro realizaci politického práva, pak by se počet hlasů navýšil. Ale přepočítávat by to pravděpodobně musel NSS, nikoli vnitro,“ řekl Právu Kysela.

Prověřili by jen kontrolní vzorky?

Okamura už dříve označil za „omezování ústavních práv“ to, že vnitro bazírovalo na trvalém pobytu. Ministerstvo opáčilo, že tak to určuje zákon.

Ústavní právník Václav Pavlíček uvedl, že pokud by došlo k přepočítávání hlasů, pak by šlo jen o hlasy obsažené ve dvou náhodně vybraných kontrolních vzorcích, z nichž každý obsahoval 8500 jmen.

„Zákon přepočítávání všech hlasů neumožňuje, NSS by ale mohl rozhodnout, že by se měly zkontrolovat vzorky,“ řekl Právu.

S tím však Kysela nesouhlasí. „Zatím pro to neexistuje žádná právní úprava. Jak si to NSS zařídí, tak to bude. Každopádně v žádném zákoně není možnost přepočítávat hlasy. Soud může u jednoho kandidáta nařídit teoreticky i kontrolu všech údajů, musí ale brát v potaz fakt, že musí rozhodnout do 13. prosince,“ doplnil.

NSS bude podle Kysely rozhodovat o konkrétních stížnostech jednotlivých kandidátů a bude záležet na tom, jaké z nich shledá oprávněnými.

„Soud námitky buď potvrdí, nebo odmítne. Pokud to bude například vzorec pro výpočet neplatných podpisů, pak je to celkem jednoduché, protože to projde jen Jana Bobošíková,“ řekl Právu Kysela.

Předsedkyni Suverenity ministerská kontrola „neuznala“ přibližně 4500 hlasů, podle expertů však úředníci postupovali chybně, protože procenta falešných podpisů ve dvou kontrolách sečetli, místo aby je zprůměrovali. Kdyby průměrovali, Bobošíková by problémy neměla, neboť by dosáhla 50 797 podpisů.

Bobošíková zatím stížnost k NSS nepodala, zaslala ministerstvu vnitra jen návrh na přezkoumání zjevných chyb v počítání. Stížnost zatím nepodal ani Vladimír Dlouhý, který též předložil archy s více než 50 tisíci podpisy a ministerská kontrola ho vyřadila kvůli množství neplatných hlasů: i ten deklaroval, že se na NSS obrátí. Dlouhý i Bobošíková mohou podat stížnost nejpozději do dnešních 16 hodin.

Zatím tak učinili kromě Okamury ještě advokátka Klára Samková, která odevzdala archy s tisícovkou podpisů, Petr Cibulka, který sesbíral 319 podpisů, právník Karel Světnička, jenž shromáždil třicet podpisů a Jiří Kesner z Kolína, jehož petiční arch podepsalo 54 lidí. Ten podal hned dvě stížnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám