Hlavní obsah

Jsem šokován účinkem, cítím se lépe, řekl muž, jemuž zabral nový lék na rakovinu

Právo, Jan Trojan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

„Ještě před rokem byl můj zdravotní stav hodně vážný. Sedím tu s vámi jen díky lékařům a médiím,“ svěřoval se v pondělí na Masarykově onkologickém ústavu (MOÚ) v Brně 59letý Ivan Vyoral.

Foto: Jan Trojan, Právo

Ivan Vyoral s primářkou Reginou Demlovou.

Článek

Na zhoubný nádor se léčil již dříve doma ve Zlíně, chemoterapie však příliš nezabírala. Z tisku a televize se dověděl o klinických studiích léku na svoje onemocnění právě v MOÚ. Přihlásil se a, jak sám říká, byl šokován účinkem.

„Můj stav se kvalitativně zlepšil, zmizely metastázy, přestal jsem kašlat, můj život je o mnoho kvalitnější,“ prohlásil.

Primářka Oddělení klinických hodnocení Regina Demlová v této fázi klinického výzkumu nemůže zveřejnit název testovaného přípravku. „Předpokládáme jednoznačné výsledky, ale nemusí to tak být,“ řekla opatrně s tím, že ne pro každého mužského pacienta by takový přípravek byl vhodný.

Pro onkologické pacienty je důležitá informace, že se mohou na podobné bezplatné testování sami přihlásit. Konkrétně s onemocněním prsu, tlustého střeva a konečníku, žaludku, kožního melanomu, jater, ledvin i dalších orgánů a zmíněné prostaty.

V MOÚ provádějí klinické studie již od 70. let, v poslední dekádě 20. století se možnosti klinického výzkumu výrazně rozšířily, v následujících letech jejich počet rovněž narostl. Podle primářky Demlové nyní jen v MOÚ každým rokem zahajují 20 až 25 nových klinických studií, do kterých každý měsíc zařazují na 30 pacientů. Průměrně tedy v rámci klinických studií v každém měsíci léčí 250 nemocných.

Moderní je příklon k biologické léčbě

V rámci moderní terapie v onkologii se nyní medicína přiklání k biologické léčbě, Demlová hovoří o aktivní buněčné terapii.

„Účelem je potenciace imunologického účinku, je to tzv. cílená léčba, má vysokou účinnost,“ říká primářka. V současnosti na MOÚ probíhají dvě klinické studie pro pacienty s nádorem prostaty. Sledují účinky nových léků u mužů, kterým i po operaci narůstá prostatický specifický antigen, a také u těch, kterým pronikly metastázy až do kosti. Testovaná terapie by mohla možná léčit i karcinom vaječníků, zatím je to však ve stadiu úvah.

Ředitel MOÚ a předseda České onkologické společnosti Jiří Vorlíček připomněl, že vývoj protinádorového léku může přijít řádově až na miliardu korun, a proto probíhá v naprosté většině v režii nadnárodních společností. Není výjimkou, že se některé studie zastavují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám