Hlavní obsah

Vláda odsouhlasila vznik elektronického registru zbraní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vláda ve středu souhlasila se vznikem centrálního elektronického registru zbraní, když schválila příslušnou novelu zákona o zbraních a střelivu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Současná evidence vedená v papírové podobě je podle vnitra nepřesná a nepřehledná, situace komplikuje i policejní kontroly. Novela má také zvýšit bezpečnost při přepravě zbraní a střeliva, jejichž převoz by se měl odehrávat pod dohledem policie. Té budou, pokud novinky schválí Parlament a podepíše prezident, dopravci muset předat identifikační kód vozu, který umožní sledování polohy auta pomocí družicového systému GPS. V odůvodněných případech by policisté mohli trasu jízdy změnit či přepravu zakázat.

Novela také umožní držitelům zbrojního průkazu, aby se jej nebo některé skupiny mohli vzdát. V současné době to totiž není možné, a policisté tak při vracení průkazů postupují bez legislativního rámce. Administrativní zátěž držitelů zbrojních průkazů by se měla snížit prodloužením doby jeho platnosti z pěti na deset let. Nově zřejmě nebude nutné žádat o nový průkaz v případě změny bydliště.

Novela také zlegalizuje lov některých přemnožených druhů divoké zvěře v nočních hodinách za pomocí noktovizorů. To by mělo vyloučit, aby si myslivec ve tmě spletl zvíře například s člověkem.

Šest miliónů uhradí Švýcarsko

Předpis by měl nabýt účinnosti 1. ledna 2014. Dodržení data je nutné zejména kvůli tomu, že uhrazení 85 procent nákladů (asi šest miliónů korun) na zřízení nového registru přislíbilo Švýcarsko, které požaduje jeho zprovoznění právě od tohoto termínu.

Prostředky na nový registr zbraní pocházejí z programu švýcarsko-české spolupráce. Peníze jsou určeny například na nákup vybavení policistů či na vývoj technologií při vyšetřování zločinů. ČR od Švýcarska dostala letos příslib získání zhruba 250 miliónů korun, které může čerpat do roku 2017.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám