Hlavní obsah

O nepotřebné L-159 je zájem, chce je už devět firem

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O nepotřebné letouny L-159, které ministerstvo obrany nabídlo volně k prodeji, je docela slušný zájem. O bližší informace o osmi prodávaných strojích se přihlásilo devět českých firem.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Nízký průlet podzvukového L-159 ALCA

Článek

„Elektronicky si bližší podmínky prodeje letounů nechalo zaslat devět zájemců,“ řekl Právu mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. Dodal, že ve středu si mohou na ministerstvu zástupci firem, které mohou obchodovat se zbrojním materiálem, požádat o dokumentaci v papírové podobě.

V příštích týdnech ministerstvo obrany tyto zájemce pozve na prohlídku letadel, která jsou uskladněna v Aeru ve středočeských Vodochodech.

Ministerstvo předpokládá, že získá až několik desítek miliónů korun za kus. „Rozhodně to není tak, že když někdo přijde, nabídne korunu a bude jediný zájemce, že mu letadlo prodáme. Vyhrazujeme si právo soutěž zrušit,“ poznamenal Pejšek. Své nabídky mohou firmy předložit do 9. ledna.

Bojový letoun L-159 v akciVideo: Army.cz

Letadla se budou prodávat jednotlivě. Jednou z podmínek bude, že je firmy musejí vyvézt do zahraničí nebo do roku 2015 zlikvidovat. Obrana od Aera koupila 72 strojů za více než 50 miliard korun. Používá pouze třetinu, zbytek je zakonzervován za zhruba 30 miliónů korun ročně. Pro prodej českým zbrojařským firmám se ministerstvo rozhodlo poté, co se marně snažilo prodat stroje jiným státům, například Nigérii nebo Bolívii. Neúspěch se zřejmě podařilo prolomit i Aeru, když se před měsícem dohodlo s Irákem na prodeji 28 dvoumístných letadel za 19 miliard korun.

Nové obrněnce za miliardu

Obrana se po delší době chystá vypsat v roce 2014 větší výběrové řízení na nákup třiceti obrněnců, které by měly sloužit jako velitelské a spojovací vozy. Na chystaný nákup upozornily v úterý Hospodářské noviny. Podle informací Práva by třicet vozů mělo stát přes miliardu korun.

Národní úřad pro vyzbrojování již poslal pěti výrobcům dotaz, zda by dokázali splnit požadavky armády. „Obeslali jsme je, abychom si udělali přehled. To nic nepředjímá. Poté proběhne otevřená soutěž,“ řekl Právu šéf vyzbrojovacího úřadu Pavel Bulant.

Vozidla by měla mít vysokou balistickou ochranu proti minám. Deset kusů by mělo být pro velitele a dvacet pro spojaře.

„V současné době je velení a řízení zabezpečováno na prostředcích z 80. let minulého století, které jsou už technologicky i morálně zastaralé,“ sdělila Právu mluvčí generálního štábu Jana Růžičková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám