Hlavní obsah

Jednat, či nejednat o restitucích, přela se Sněmovna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Poslanci ve středu večer řešili v sále zásadní problém. Zda vůbec jednat o církevních restitucích. Bod se sice začal projednávat, ale Sněmovna už čtyřikrát hlasovala o tom, zda se bod nemá z různých důvodů přerušit.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Předsedové poslaneckých klubů TOP09 a Starostové a ČSSD Petr Gazdík (vlevo) a Jeroným Tejc na schůzi Sněmovny

Článek

O přerušení nejprve požádala předsedkyně klubu Věcí veřejných Kateřina Klasnová. Zdůvodnila to tím, že ulehčí rozhodování straně LIDEM, která měla pro podporu zákona podmínky. [celá zpráva]

Spíše však chtěla využít toho, že v sále nebylo dost poslanců a její návrh by možná prošel. Koaliční poslanci ale situaci zachránili. Řídící schůze Jiří Oliva (TOP 09) ji nechal návrh zopakovat. Poslanci zatím stihli do sálu přiběhnout a návrh odmítli. „Učíte se rychle a získáváte čas,“ komentovala to Klasnová.

O chvíli později pořádal o přerušení hlasování i předseda KSČM Vojtěch Filip. Tentokrát do doby, než ministryně kultury předloží seznam majetku, který má být církvím vydán. I tento návrh byl zamítnut.

Se stejným návrhem přišel do třetice i předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc. Ani on neuspěl. Zkusil to ještě jednou, krátce po půlnoci se stejným výsledkem.

Během těchto hlasování emotivně vystoupilo několik poslanců. Vítězslav Jandák (ČSSD) například křičel: „Jsem syn politického vězně a tleskám komunistům, tam jste dovedli tuhle zem, vy takzvaná pravice."

Církevní restituce

Minulý režim zabavil církvím 181 tisíc hektarů lesa, 72 tisíc hektarů zemědělské půdy a přes osm tisíc hektarů dalších nemovitostí. Celkový objem restitucí se vyšplhal na 120 miliard korun.

Vyrovnání se vleče již dvacet let a zatím nejblíže jeho vyřešení byl kabinet Mirka Topolánka, který před třemi lety přišel s návrhem vrátit církvím zhruba třetinu majetku a zbytek ve finanční náhradě 83 miliard korun. Opozice však tehdy za pomoci přeběhlíků z ODS návrh potopila. 

Vláda Petra Nečase si vloni předsevzal vyřešení této otázky jako jednu z priorit. Ministr kultury Jiří Besser přišel nedávno v rámci úspor státního rozpočtu se změnou poměru vrácené částky k naturálnímu majetku na jedna ku jedné. Církev by tak dostala zhruba 60 miliard korun a majetek v podobné hodnotě.

Zástupci ČSSD a KSČM předložili mnoho přihlášek do diskuze a debata se pravděpodobně protáhne do pozdní noci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám