Hlavní obsah

Jako prezidenti bychom se více angažovali, shodli se Schwarzenberg se Zemanem

Novinky, jas
Aktualizováno

Prezidentští kandidáti Karel Schwarzenberg a Miloš Zeman se shodli, že v pozici hlavy státu by se více a včas zapojovali do diskuse o klíčových normách. Zeman uvedl, že by byl nepochybně častým hostem jak na jednání vlády, tak Sněmovny a snažil by se lobbovat za ten který zákon, jenž považuje ta rozumný. Schwarzenberg zdůraznil, že by se v některých momentech zapojoval do diskuse včas, nikoliv po promarněné příležitosti.

Jako prezidenti bychom se více angažovali, shodli se Schwarzenberg se ZemanemVideo: Prima FTV

 
Článek

Roli prezidenta nelze redukovat na hájení lidských práv. Podle Zemana byl měl prezident přispívat k tomu, aby nevznikaly špatné a amatérské zákony. „Kritika amatérismu české politiky by měla být podstatnou součástí úlohy každého prezidenta,“ uvedl Zeman v Partii na Primě.

Dodal, že "místo pronesení jednoho moralistního projevu za rok", by se jako prezident angažoval při jednání vlády či Sněmovny, které by jednaly například o některém z protikorupčních zákonů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Miloš Zeman během se zúčastnil debaty se studenty

„Prezident by měl mít užší vztah s vládou, než tomu bylo v minulých letech,“ doplnil Schwarzenberg s tím, že se „prezident nemá vznášet na Hradě nad politikou, nýbrž má být její součástí“.

Schwarzenberg dodal, že Ústava nedává hlavě státu příliš mnoho kompetencí k ovlivňování politiky. Zeman mu oponoval, neboť prezident podle něj může využít neformální kompetence a získat autoritu a důvěru k tomu, aby mu například ministři dokázali naslouchat. Schwarzenberg opáčil, že oba říkají totéž jinými slovy.

Zeman zopakoval, že by jako prezident jmenoval i vládu opřenou o hlasy komunistů. "Samozřejmě, je to pro mě naprosto představitelné, protože každý rozumný politik musí respektovat vůli voličů," řekl Zeman, který tím jen potvrdil své předchozí vyjádření. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám