Hlavní obsah

Pardubický kraj povede Netolický z ČSSD, nejmladší hejtman v historii

• Aktualizováno

Novým hejtmanem Pardubického kraje byl v pátek zvolen třicetiletý Martin Netolický z ČSSD. Do funkce jej podle očekávání zvolilo zastupitelstvo. Jde o nejmladšího hejtmana v historii. Sociální demokraté vládnou v regionu s SPOZ a Koalicí pro Pardubický kraj.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Pardubický hejtman Martin Netolický (ČSSD)

Článek

"Pro mě osobně je podstatné mít také velmi kvalitní vztah s opozičními stranami a respektovat výsledek voleb. Proto jsme jako ČSSD uzavřeli separátní smlouvu také s KSČM, protože je to druhá nejsilnější strana v tomto zastupitelstvu, a prosím, abychom všichni tuto skutečnost respektovali," řekl ve své nominační řeči Netolický.

Na koalici se dohodla vítězná ČSSD s Koalicí pro Pardubický kraj (KPK), kterou tvoří lidovci, SNK ED a hnutí Nestraníci, a Stranou práv občanů - zemanovci (SPOZ), společně budou mít v 45členném zastupitelstvu většinu 25 hlasů. Podle koaliční smlouvy bude mít každá ze stran jednoho náměstka. ČSSD bude mít v radě pět křesel, KPK tři a zemanovci jedno.

Všichni radní budou v tomto volebním období uvolnění. Placené funkce byly vyhrazeny také komunistům, obsadí pozice předsedů kontrolního a finančního výboru.

Stížnosti mohly jednání odsunout

Termín ustavujícího zastupitelstva ohrožovaly čtyři stížnosti na volby. Třem z nich soud nevyhověl, čtvrtý návrh na neplatnost volby kandidáta změnil obsazení zastupitelstva. Po přepočítání preferenčních hlasů soud rozhodl, že zastupitele ODS Jana Čechlovského nahradí Jana Smetanová z téže strany.

Volby v Pardubickém kraji vyhrála ČSSD před KSČM a KPK. Z 45 mandátů jich získala 12 ČSSD, KSČM má 11 zástupců, KPK deset, ODS má šest mandátů a TOP 09 a Starostové pro Pardubický kraj a zemanovci po třech mandátech.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám